Francúzsko a Británia zatiaľ nedospeli k dohode o love hrebenatiek

NETKY.SK • 8 September 2018, 11:11 • 2 min
Francúzsko a Británia zatiaľ nedospeli k dohode o love hrebenatiek

PARÍŽ - Británia a Francúzsko v piatok nedosiahli konečnú dohodu v spore o náleziská hrebenatiek, ktoré sa nachádzajú v medzinárodných vodách v oblasti Lamanšského prielivu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA.

 

Dlhodobý spor o mäkkýše, ktoré sú vyhľadávanou kulinárskou špecialitou, sa na prelome augusta a septembra vyhrotil v zátoke Baie de la Seine pri pobreží severofrancúzskej Normandie.

 

Obe strany tento týždeň na rokovaniach dospeli k principiálnej dohode o podmienkach lovu mušlí sv. Jakuba, hrebenatiek, ktorej detaily mali byť finalizované v piatok v Paríži.

 

Táto schôdzka sa však skončila bez konkrétneho výsledku, uviedol zdroj z francúzskej delegácie. Podľa neho britská delegácia žiadala privysoké kompenzácie. Riaditeľ francúzskeho národného výboru pre rybolov Hubert Carré však spresnil, že rokovania s Britániou budú pokračovať.

 

Prvé tohtotýždňové kolo konzultácií sa skončilo zhodou v tom, že predchádzajúca zmluva, ktorá umožňovala Britom používanie 15-metrových lodí, musí byť obnovená. Do dosiahnutia konečnej dohody sa britskí a francúzski rybári uzniesli, že mimo sezóny nebudú loviť vo francúzskych vodách.

 

Problém spočíva v tom, že britské predpisy dovoľujú výlov hrebenatiek počas celého roka, zatiaľ čo pre francúzskych rybárov lovná sezóna trvá len od októbra do mája. V predchádzajúcich rokoch rybári oboch krajín riešili vzájomné spory dohodou, tento rok sa im to však zatiaľ nepodarilo.

 

Francúzi chceli zabrániť britským kolegom vo výlove hrebenatiek v obave, že Briti by mohli ložiská cenených mäkkýšov úplne vydrancovať.

 

Minulotýždňovej konfrontácie sa podľa televízie Sky News zúčastnilo približne 40 francúzskych člnov, ktoré zaútočili na zhruba desiatku anglických a škótskych plavidiel.

 

Francúzski rybári údajne hádzali na Angličanov dymovnice, kamene a ďalšie predmety, pričom poškodili viacero člnov. Na jednom z plavidiel útočníci rozbili okno, na inom došlo ku škodám spôsobeným hodenou svetlicou. Ďalšej eskalácii sporu zabránil až zásah francúzskych žandárov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona