Francúzsko a Británia pozastavujú prípravy na summit G8

NETKY.SK • 2 Marec 2014, 15:17 • 2 min
Francúzsko a Británia pozastavujú prípravy na summit G8

PARÍŽ/BERLÍN - Francúzsko dnes pozastavilo svoju účasť na prípravných rokovaniach pred vrcholným summitom G8, ktorý sa uskutoční v júni v ruskom letovisku Soči.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom dnes zdroje z úradu francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.
      

K rovnakému kroku pristúpila dnes aj Británia. Počas letu do Kyjeva to novinárom oznámil britský minister zahraničných vecí William Hague, ktorý súčasne Rusko i Ukrajinu vyzval urobiť všetko pre zníženie napätia a zabránenie konfliktu.
      

Podobné rozhodnutie prijala v noci nadnes aj Kanada, ako aj Spojené štáty. 
      I

Ich rozhodnutie súvisí s najnovším vývojom na Ukrajine a jej Krymskom polostrove, kde ruské jednotky pristúpili k blokáde základní ukrajinských ozbrojených síl.
      

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier označil najnovší vývoj situácie na Ukrajine za "mimoriadne nebezpečný" a naliehal na Rusko, aby sa zdržalo ďalších zásahov do ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti, a upozornil, že pokračovanie v týchto aktivitách môže byť vnímané jedine ako provokácia. 
      

Steinmeier varoval, že ďalšia eskalácia by mohla viesť k neistým, možno dramatickým dôsledkom. Šéf nemeckej diplomacie uviedol, že Rusko nemalo právo vyslať svoje jednotky na ukrajinské výsostné územie nad rámec klauzúl zmluvy o pobyte ruskej Čiernomorskej flotily, čiže mimo územia vojenských základní, ktoré má prenajaté na Krymskom polostrove.
      

Nemecká rozhlasová stanica Deutsche Welle dnes informovala, že Steinmeier odložil na pondelok naplánovanú cestu do Gruzínska a Moldavska, ktorú mal absolvovať spoločne s francúzskym kolegom Laurentom Fabiusom. V pondelok sa totiž v Bruseli koná mimoriadny summit ministrov zahraničných vecí EÚ, ktorý bude venovaný situácii na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies