Francúzsko a Británia majú obavy z nárastu ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii

NETKY.SK • 24 September 2015, 14:00 • 2 min
Francúzsko a Británia majú obavy z nárastu ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii

PARÍŽ - Francúzsko a Británia sú znepokojené "veľmi významným" nárastom ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii, uviedol dnes v Paríži francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian po rokovaní so svojím britským rezortným kolegom Michaelom Fallonom.

slovakia

left justify in out

Ich schôdzka sa uskutočnila v rámci konferencie o počítačovej bezpečnosti.

 

Fallon pred novinármi uviedol, že o téme ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii budú "o niekoľko hodín" rokovať ministri zahraničných vecí Británie a Francúzska Philip Hammond a Laurent Fabius. K ministrom sa neskôr, na pracovnej večeri, pripoja aj ich nemecký kolega Frank-Walter Steinmeier a šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

 

Americký denník Wall Street Journal v stredu napísal, že nové družicové snímky naznačujú výstavbu ďalších dvoch ruských vojenských základní v Sýrii. Denník získal inkriminované zábery od mesačníka IHS Jane's Intelligence Review. Ten už v utorok informoval o družicových fotografiách z polovice septembra, ktoré zachytávajú ruských vojakov, ako budujú dve ďalšie vojenské základne v Sýrii.

 

Ide o výstavbu nových budov a prípravu stupňovitého terénu. Snímky zachytávajú aj nové stany typické pre ruské vojenské jednotky či situáciu pri skladisku zbraní a pri vojenskej základni severne od mesta Lázikíja, ležiaceho na pobreží Stredozemného mora. Podľa agentúry Reuters to naznačuje, že Rusko sa pripravuje rozmiestniť vojakov na týchto dvoch miestach.

 

Rusko už do oblasti presunulo štyri multifunkčné bojové lietadlá Su-30SM, 12 podzvukových bojových lietadiel Su-25 a 12 stíhacích bombardérov Su-24M a údajne zvažuje aj presun šiestich útočných vrtuľníkov Ka-52, tvrdia podľa spravodajskej televízie France24 americké vládne zdroje. Americkí experti na základe toho predpokladajú, že Rusko by sa mohlo do občianskej vojny v Sýrii zapojiť priamo.

 

Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo, že v Stredozemnom mori sa v dohľadnom čase uskutoční cvičenie ruskej námornej flotily, do ktorého sa zapojí aj raketový krížnik Moskva.

 

Agentúra Reuters spresnila, že cvičenie sa uskutoční vo východnom Stredomorí, v blízkosti sýrskeho prístavu Lázikíja využívaného teraz Ruskom na dodávky vojenskej pomoci pre sýrsky režim.

 

Šéf americkej diplomacie sa v uplynulých dňoch vyjadril, že posilňovanie vojenskej prítomnosti Ruska v Sýrii by malo zrejme najprv chrániť tamojšie existujúce ruské zariadenia a už umiestnených ruských vojakov. Kerry dodal, že konečný cieľ Moskvy v Sýrii stále nie je jasný.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona