Francúzski vedci popreli, že Jásir Arafat zomrel na otravu polóniom

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 08:48 • 2 min
Francúzski vedci popreli, že Jásir Arafat zomrel na otravu polóniom

PARÍŽ - Bývalý palestínsky prezident Jásir Arafat nezomrel na následky otravy, vyplýva zo záverov najnovšej forenznej analýzy francúzskych expertov. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Catherine Denisovú, prokurátorku mesta Nanterre.

slovakia

left justify in out

Analýza vzoriek vlákien z hrobu preukázali, "že polónium Po-210 a olovo Pb-210 nájdené v Arafatovom hrobe a vo vzorkách sú prírodného charakteru," konštatovala v pondelok večer závery najnovšej analýzy Denisová. Posledné zistenia podľa nej vyvrátili pretrvávajúce podozrenia z otravy palestínskeho vodcu smrtiacim polóniom.

 

Analýzy francúzskych expertov z mesta Nanterre sa konala na základe podnetu Arafatovej manželky Suhy, ktorý pre podozrenie z otravy manžela podala v roku 2012. Vedci z viacerých krajín sa pokúsili zistiť, či pri Arafatovom úmrtí vo francúzskej vojenskej nemocnici v roku 2004 zohrala svoju úlohu aj rádioaktívna látka. Palestínčania dlho podozrievali Izraelčanov z toho, že Arafata otrávili.

 

Najnovšia analýza podľa DPA potvrdila zistenia francúzskeho výskumného tímu z roku 2004 i ruskej analýzy z roku 2013.

 

Naopak, tím švajčiarskych expertov zistil v roku 2013 vo vzorkách osobných vecí, ktoré po Arafatovej smrti odovzdali jeho vdove, abnormálne vysokú hladinu polónia Po-210. Výsledky popreli otravu polóniom, avšak nepotvrdili, či Jásir Arafat zomrel prirodzenou smrťou.

 

Bývalý predseda Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) a držiteľ Nobelovej ceny za mier z roku 1994 zomrel v novembri 2004 vo vojenskej nemocnici neďaleko Paríža vo veku 75 rokov po tom, ako ho hospitalizovali s bolesťami brucha.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies