Francúzski socialisti navrhujú obnovenie povinnej základnej vojenskej služby

NETKY.SK • 30 November 2016, 15:06 • 2 min
Francúzski socialisti navrhujú obnovenie povinnej základnej vojenskej služby

PARÍŽ - Program francúzskej Socialistickej strany (PS) pre budúcoročné prezidentské voľby počíta aj s obnovením povinnej základnej vojenskej služby, ktorú v krajine zrušili k 30. novembru 2001 na základe rozhodnutia prezidenta Jacqua Chiraca.

slovakia

left justify in out

Tento návrh predložil v utorok prvý tajomník PS Jean-Christophe Cambadélis.

 

Obnovenie brannej povinnosti s cieľom vytvoriť Národnú gardu Cambadélis zdôvodnil závažnou a trvalou hrozbou, ktorej je Francúzsko v oblasti svojej bezpečnosti vystavené. Táto situácia podľa neho po prvý raz po 20 rokoch vytvára podmienky na obnovenie brannej povinnosti a poskytuje možnosť čeliť "čoraz menej bezpečnému svetu, najmä teroristickej hrozbe".

Podľa dnes zverejneného prieskumu inštitútu CSA je obnoveniu brannej povinnosti naklonených 74 percent obyvateľov Francúzska, a to rovnako mužov i žien.

 

Podľa analytikov toto vysoké číslo odzrkadľuje istú nostalgiu opýtaných, ale aj hlboké znepokojenie z často pozorovanej neschopnosti spoločnosti a rodiny odovzdať mládeži základné hodnoty.

Pokiaľ ide o sympatie k politickým stranám, najviac prívržencov obnovenia brannej povinnosti je v tábore ultrapravicového Národného frontu, kde túto myšlienku podporuje 93 percent opýtaných. Medzi sympatizantmi konzervatívnej pravice je za tento návrh 80 percent opýtaných. Veľkým prekvapením podľa analytikov je aj 64-percentná podpora od tradičných voličov ľavice.

Francúzsky spravodajský web Direct Matin pripomenul, že zrušenie povinnej vojenskej služby pred 15 rokmi vítala prakticky celá francúzska spoločnosť.

 

Analytička inštitútu CSA Julie Gaillotová vysvetlila, že volanie po obnovení povinnej základnej vojenskej služby vo Francúzsku je prejavom vôle opäť nastoliť poriadok a disciplínu a vrátiť sa k morálnym hodnotám, ako je bezpečie a rozhodnosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies