Francúzski socialisti chcú slabšie euro a zmeny v EÚ

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 08:34 • 2 min
Francúzski socialisti chcú slabšie euro a zmeny v EÚ

PARÍŽ - Francúzski vládni socialisti v nedeľu vyslovili požiadavku na slabšie euro a zmeny v európskych pravidlách rozpočtových deficitov. Obvinili pritom stredopravicové vlády vo Veľkej Británii a Nemecku z vytvárania ekonomických problémov v celej EÚ.

slovakia

left justify in out

"Pravičiari spustošili Európu a uvrhli Európanov do neistoty. Ambície európskej komunity zničilo pohodlné spojenectvo britských konzervatívcov, ktorí akceptujú iba lacnú Európu, ktorá sa správa podľa ich želania, a nemeckej pravice s jej neústupčivým postojom k voľnému trhu," píše sa v preambule politického dokumentu, ktorý socialistická strana prezidenta Francoisa Hollandea schválila na konferencii o Európe. 

Vyhlásenie požaduje, aby Európsky pakt stability, ktorý obmedzuje národné rozpočtové deficity, "prešiel revíziou s cieľom zahrnúť doň ducha spolupráce miesto trestov a ako prioritu určiť podporu rastu v každej krajine s ohľadom na národné špecifiká". Autori textu pritom odolali tlaku najviac ľavicového krídla strany, ktoré požadovalo úplné pozastavenie platnosti rozpočtových pravidiel EÚ. 

Dokument tiež okrem iného obsahuje požiadavky na prehodnotenie prísnych plánov úspor pre Grécko, Portugalsko a Španielsko, koordinované kroky na devalváciu eura najmä voči čínskej a japonskej mene, uvoľnenie pravidiel EÚ pre štátnu pomoc a zvýšené financovanie únie. 

Vyhlásenie je vyjadrením názoru prezidentovej politickej strany, nemusí sa však premietnuť do oficiálnej vládnej politiky. Úlohou dokumentu, ktorý socialisti schválili, je podľa komentátorov najmä nalákať voličov pred voľbami do Európskeho parlamentu začiatkom roka 2014, v ktorých sa predpokladá nárast podpory euroskeptikov a radikálnych pravicových a ľavicových strán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona