Francúzski Republikáni vyzývajú na zrušenie sankcií uvalených na Rusko

NETKY.SK • 24 November 2015, 14:23 • 2 min
Francúzski Republikáni vyzývajú na zrušenie sankcií uvalených na Rusko

PARÍŽ - Hlavná opozičná strana vo Francúzsku, Republikáni (LR), vyzvala prezidenta krajiny Francoisa Hollanda, aby podnikol kroky smerujúce k zrušeniu sankcií uvalených Európskou úniou na Rusko za jeho politiku voči Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Výzva Republikánov prišla v čase, keď sa Hollande zasadzuje za vytvorenie jednotnej veľkej koalície - aj s Ruskom - na boj s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS).

 

"Je to rozumný postoj," vysvetlil predseda poslaneckého klubu LR Christian Jacob po rokovaní poslancov strany. Uviedol, že si nevie predstaviť, že by sa krajiny v rámci veľkej koalície proti IS dohodli na výmene vojenských informácií či informácií tajných služieb, ale odmietajú vyvážať svoju poľnohospodársku produkciu do Ruska.

 

Ako pripomenula agentúra Reuters, vodca francúzskych Republikánov Nicolas Sarkozy opakovane vyzýva na zblíženie s Moskvou a zmierlivejší postoj k nej.

Hollande vo štvrtok odcestuje do Moskvy, kde sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby s ním rokoval o boji proti terorizmu, ktorého terčom sa v posledných týždňoch stali obe krajiny - Rusko v podobe pádu dopravného lietadla s turistami počas letu nad Sinajskou púšťou v Egypte a Francúzsko sériou teroristických útokov z 13. novembra. Tieto tragédie si spolu vyžiadali vyše 350 obetí na životoch.

 

Európska únia v júni predĺžila platnosť sankcií uvalených na Rusko až do konca januára 2016. Ako dôvod uviedla, že mierové dohody z bieloruského Minska nie sú plne implementované. Od začiatku septembra až do nedávna obe strany konfliktu na východe Ukrajiny dodržiavali dohodu o prímerí, na ktorom sa dohodli koncom augusta v Minsku. V posledných dňoch sa však situácia v Donbase opäť vyostrila, čo vyvolalo znepokojenie medzinárodných pozorovateľov i garantov mierového procesu na Ukrajine - Francúzska a Nemecka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona