Francúzski poslanci vyzvali Air France-KLM, aby kupovala len Airbusy

NETKY.SK • 13 Jún 2011, 07:37 • 2 min
Francúzski poslanci vyzvali Air France-KLM, aby kupovala len Airbusy

Francúzski poslanci vyzvali Air France-KLM, aby kupovala len Airbusy - Doprava Francúzski zákonodarcovia odštartovali petičnú akciu, v ktorej vyzývajú leteckú spoločnosť Air France-KLM, aby objednávku za 20 až 25 miliárd USD (13,80 až 17,26 miliardy eur),

slovakia

left justify in out

img

Francúzski zákonodarcovia odštartovali petičnú akciu, v ktorej vyzývajú leteckú spoločnosť Air France-KLM, aby objednávku za 20 až 25 miliárd USD (13,80 až 17,26 miliardy eur), na dodávku nových lietadiel, zadala výlučne európskej spoločnosti Airbus, a nie americkému Boeingu. Predstavitelia aerolínií však naznačili, že kontrakt zrejme rozdelia medzi oboch výrobcov.
      Bernard Carayon, člen vládnej strany UPM prezidenta Nicolasa Sarkozyho a údajný autor populárneho termínu "ekonomický patriotizmus" oznámil, že sa mu podarilo zozbierať už 102 podpisov.
      "Keď Američania kupujú americké výrobky, Európania by mali kupovať európske," vyhlásil. Proti podobným ochranárskym praktikám však opakovane varovala Svetová obchodná organizácia (WTO).
      Air France-KLM ale rokuje s Boeingom aj Airbusom. Letecká spoločnosť totiž vypísala tender na dodávku strojov strednej veľkosti typu Airbus A350 alebo Boeing 787 v rámci obnovy svojej flotily pre diaľkové lety.
      Predstavitelia aerolínií vyhlásili, že kontrakt bude postavený tak, aby vyhovoval potrebám firmy a pravdepodobne sa rozdelí medzi oboch výrobcov. Podľa Petra Hartmana, generálneho riaditeľa holandskej spoločnosti KLM, ktorá sa v roku 2004 zlúčila s Air France, obe letecké spoločnosti budú využívať na svojich linkách oba typy lietadiel.
      Air France-KLM, ktoré sú najväčšími európskymi aerolíniami z hľadiska tržieb, si totiž aj po zlúčení ponechali svoje letecké siete aj pôvodné firemné názvy. A z historického hľadiska spoločnosť KLM dávala vždy prednosť Boeingom, zatiaľ čo Air France má zmiešanú flotilu, pričom na dlhé lety tiež kupovala Boeingy.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies