Francúzski poslanci v rámci zdravotníckej reformy vyhlásili boj anorexii

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 09:40 • 2 min
Francúzski poslanci v rámci zdravotníckej reformy vyhlásili boj anorexii

PARÍŽ - Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila dnes ďalekosiahlu reformu zdravotníctva, ktorá rieši široké spektrum problémov od fajčenia a alkoholizmu až po obezitu a anorexiu.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národného zhromaždenia schválili legislatívu pomerom hlasov 311 ku 241. Návrh musí ešte odobriť francúzsky Senát a napokon opäť dolná komora parlamentu, uviedla agentúra AP. Pripravovaná zdravotnícka reforma má obmedziť výdavky verejného zdravotníctva a súčasne čeliť následkom starnutia populácie a šírenia nových ochorení. Do platnosti má vstúpiť už v lete tohto roku.

 

Jedno z ustanovení schváleného zákona kriminalizuje zamestnávanie abnormálne chudých modeliek a zakazuje internetové stránky podporujúce rozvoj anorexie. Predstaviteľom modelingových agentúr zamestnávajúcim anorektické modelky bude hroziť až šesť mesiacov väzenia a pokuta vo výške 75.000 eur.

 

Na základe návrhu majú byť od mája 2016 zavedené vo Francúzsku jednotné neutrálne cigaretové škatuľky označené len malými logami výrobcov s fotografiami vnútorných orgánov poškodených fajčení. Na verejnosti majú byť zakázané elektronické cigarety, rovnako ako fajčenie v autách prevážajúcich malé deti.

 

Niektoré ustanovenia zdravotníckej reformy vyvolali protesty francúzskych lekárov a sestier, ktorí sa obávajú neželaného nárastu byrokracie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies