Francúzski poslanci v prvom čítaní schválili zákon o práve občana na omyl

NETKY.SK • 24 Január 2018, 16:56 • 2 min
Francúzski poslanci v prvom čítaní schválili zákon o práve občana na omyl

PARÍŽ - Francúzske Národné zhromaždenie schválilo v utorok v prvom čítaní návrh zákona, podľa ktorého majú občania pri plnení svojich povinností voči štátu právo na jeden omyl za predpokladu, že konali "v dobrej viere". V takomto prípade nebude previnilcom hroziť žiadny postih.

slovakia

left justify in out

Ak však úrady pri preverovaní omylu zistia a dokážu, že občan urobil chybu zámerne, majú právo udeliť mu sankciu. Návrh zákona do parlamentu predložila vláda, ktorej cieľom je posilniť takto dôveru medzi štátom a občanom, pričom úradom dáva voľnejšie ruky pri posudzovaní jednotlivých prípadov.

 

Ako upozornili francúzske médiá, právo na omyl sa nevzťahuje na všetky prípady, netýka sa napríklad ohrozenia verejného zdravia či neoprávneného prijímania sociálnych dávok. Poslanci ľavicového hnutia Nepoddajné Francúzsko (FI) podľa denníka Le Parisien žiadali, aby návrh zákona presne špecifikoval, že sa týka len prvého omylu. Líder Jean-Luc Mélenchon v súvislosti s návrhom upozornil, že vláda ním "odzbrojuje štát".

 

Komunistickí poslanci sa v rozprave vyjadrili, že zákon tiež vnímajú ako "ustupovanie zo strany štátu"Podľa líderky pravicového Národného frontu Marine Le Penovej však zákon "ide v princípe správnym smerom", aj keď v ňom je "niekoľko nedokonalostí".

 

Zástupca Republikánov (LR) v parlamente Christian Jacob zasa upozornil na možné problémy, ktoré môže zákon priniesť v háklivých oblastiach, ako je poľnohospodárstvo či výstavba veterných elektrární.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona