Francúzski poslanci schválili uvedenie smrteľne chorých do hlbokého spánku

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 09:09 • 2 min
Francúzski poslanci schválili uvedenie smrteľne chorých do hlbokého spánku

PARÍŽ - Poslanci dolnej komory francúzskeho parlamentu, Národného zhromaždenia, v utorok valnou väčšinou hlasov schválili návrh zákona umožňujúceho uvedenie na smrť chorých pacientov do lekársky navodeného hlbokého spánku.

slovakia

left justify in out

Legislatíva pripravuje podmienky na alternatívny prístup k ošetrovaniu terminálne chorých vo Francúzsku, kde zákon povoľuje umožniť smrť iba tým, že sa pacientovi prestane poskytovať lekárska starostlivosť.

Návrh novej legislatívy teraz dostane do rúk Senát.

 

V jeho texte sa eutanázia na žiadosť pacienta, aby sa zbavil bolesti, výslovne nikde nespomína. Návrh kritizovali konzervatívci poslanci, podľa ktorých sa hlboké utlmenie pacienta sedatívami príliš približuje eutanázii. Zopár liberálnych poslancov uviedlo, že nové opatrenia nejdú dostatočne ďaleko, napísala agentúra DPA.

 

Návrh zákona zakotvuje, že lekári musia rešpektovať vopred vyjadrené želania pacientov týkajúce sa okolností, za akých by chceli byť udržiavaní pri živote na prístrojoch. Posilňuje tiež práva pacientov odmietnuť takýto život.

Za návrh novej legislatívy hlasovalo v Národnom zhromaždení 436 poslancov, proti ich bolo 34 a 83 poslancov sa zdržalo hlasovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona