Francúzski poslanci schválili kontroverzný návrh zákona o sledovaní podozrivých

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 07:16 • 2 min
Francúzski poslanci schválili kontroverzný návrh zákona o sledovaní podozrivých

PARÍŽ - Dolná komora francúzskeho parlamentu v utorok schválila návrh zákona, ktorý legalizuje rozsiahle sledovanie podozrivých s cieľom zabrániť teroristickým útokom. Podľa jeho odporcov obmedzí občianske slobody.

slovakia

left justify in out

Národné zhromaždenie zákon schválilo pomerom hlasov 438 za a 86 proti. Podporili ho nielen poslanci Socialistickej strany, ktorá má v parlamente väčšinu, ale aj konzervatívna opozícia. Normu teraz dostane na posúdenie Senát.

 

Nová legislatíva umožní francúzskym tajným službám umiestňovať kamery a nahrávacieho zariadenia do domovov podozrivých osôb a zariadenia umožňujúce ich sledovanie na ich autá bez toho, aby to musel vopred odsúhlasiť sudca.

Budú však potrebovať autorizáciu od nezávislého deväťčlenného orgánu zloženého z vyšetrujúcich sudcov, poslancov a komunikačného experta - s výnimkou prípadov osobitnej hrozby, informovala tlačová agentúra AP.

 

Nový zákon prinúti komunikačné a internetové firmy, aby umožnili tajným službám nainštalovať elektronické "skrinky", ktoré budú nahrávať metadáta od všetkých užívateľov internetu vo Francúzsku. Nahraté údaje budú podrobené algoritmickej analýze, ktorá by mala zistiť potenciálne nebezpečné správanie sa.

 

Metadáta budú anonymné, ale tajné služby budú môcť požiadať autorizačný orgán o súhlas zistiť totožnosť konkrétnych užívateľov.

 

Podľa oponentov zákon legalizuje veľmi dotieravé metódy sledovania bez záruk pre slobodu a súkromie jednotlivca.

Reportéri bez hraníc varovali, že zákon "predstavuje vážnu novú hrozbu dôvernosti žurnalistických zdrojov" a zdôraznili, že "neobsahuje žiadne poistky na ochranu profesií vrátane žurnalistov".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies