Francúzski policajti žiadajú väčšiu podporu od rezortu spravodlivosti

NETKY.SK • 14 Október 2015, 15:36 • 2 min
Francúzski policajti žiadajú väčšiu podporu od rezortu spravodlivosti

PARÍŽ - Tisíce policajtov sa dnes zišli pred budovou francúzskeho ministerstva spravodlivosti, aby odsúdili nedostatok finančných prostriedkov pre políciu a jej nedostatočnú podporu zo strany justičných orgánov.

slovakia

left justify in out

Dnešná protestná akcia je vo francúzskych médiách označovaná za najväčšiu od roku 1983, keď podobným demonštráciám policajtov čelil vtedajší minister spravodlivosti Robert Badinter, ktorému vyčítali laxný prístup po vražde svojich dvoch kolegov.

 

Podnet na dnešnú akciu bol podobný: bol ním útok na policajta, ktorý spáchal muž prepustený na priepustku z väzenia. Incident sa odohral na parížskom predmestí Seine-Saint-Denis a policajt pri ňom utrpel vážne zranenie.

 

Ako napísala agentúra Reuters, francúzski policajti namietajú proti praxi justičných úradov, ktoré páchateľom trestných činov umožnia zostať na slobode alebo nariadia ich prepustenie z vyšetrovacej väzby. Fakt, že dnešnú akciu podporuje široké spektrum policajných odborových zväzov, francúzske médiá pertraktujú aj ako riziko, že ministerka spravodlivosti Christiane Taubirová by mohla prísť o úrad, keďže je veľmi často terčom ostrej kritiky za neochotu prijímať vo svojom rezorte tvrdšie a nepopulárne opatrenia.

 

Okrem parížskeho námestia Place Vendôme, kde už tradične sídli mnoho luxusných klenotníctiev a kde preto sporadicky dochádza k lúpežiam, sa protestné zhromaždenia policajtov dnes konali aj v iných mestách krajiny.

 

V reakcii na protesty by dnes francúzsky premiér Manuel Valls mal oznámiť nové opatrenia, ktoré vláda prijme v snahe upokojiť obavy policajtov. Ako oznámil hovorca vlády, prezident Francois Hollande na budúci týždeň prijme zástupcov polície aj súdov, aby s nimi debatoval o problémoch v ich rezortoch. Minister vnútra Bernard Cazeneuve sa zasa zaviazal, že v roku 2016 bude pokračovať v tento rok začatom trende a bude pre políciu žiadať viac finančných prostriedkov i materiálneho zabezpečenia.

 

Nároky na francúzskych policajtov sa zvýšili v súvislosti s uplatňovaním plánu Vigipirate, ktorý platí od teroristických útokov v Paríži zo začiatku tohto roku a v súvislosti s obavami z islamistických atentátov. V nasadení sú aj kvôli migračnej kríze. V dohľadnom čase sa musí polícia pripraviť na ochranu podujatí súvisiacich s konferenciou o klimatických zmenách, ktorá sa uskutoční v Paríži v decembri tohto roku, ako aj na futbalové majstrovstvá v júni 2016.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies