Francúzski moslimovia odsúdili na zhromaždeniach vraždu turistu v Alžírsku

NETKY.SK • 26 September 2014, 17:07 • 2 min
Francúzski moslimovia odsúdili na zhromaždeniach vraždu turistu v Alžírsku

PARÍŽ - Tisíce moslimov sa dnes zišli vo viacerých mestách Francúzska, aby odsúdili vraždu francúzskeho turistu Hervého Gourdela militantmi v Alžírsku, ktorí tvrdili, že ide o reakciu na francúzske útoky na bojovníkov Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Vo Francúzsku žije približne päť miliónov moslimov, čo je najviac v Európe. Niektorí predstavitelia francúzskej pravice tvrdia, že ich komunita dostatočne dôrazne neodsúdila vraždu Gourdela, čo jej lídri odmietajú.
     

"Stal sa obeťou zbabelej vraždy," vyhlásil rektor Veľkej mešity v Paríži Dalil Boubakeur pred stovkami moslimov, ktorí sa zhromaždili pred mešitou po poludňajších modlitbách.
     

"Islam žiada úctu k životu... Korán nám hovorí, že zabiť jedného človeka je ako zabiť celé ľudstvo," povedal. Podobné zhromaždenia sa konali v Marseille a v Nantes.
     

Únoscovia Gourdela zverejnili v stredu video, na ktorom 55-ročný turistický sprievodca z Nice kľačí so spútanými rukami pred štyrmi zamaskovanými mužmi. Video neukazuje popravu, jeden z militantov však ukazuje na kameru odrezanú hlavu rukojemníka.
     

Francúza uniesli v Alžírsku len v nedeľu 21. septembra v horách východne od metropoly Alžír. K činu sa prihlásila skupina Vojaci Kalifátu, ktorá sa nedávno odštiepila od severoafrickej odnože al-Káidy a prisahala vernosť Islamskému štátu (IS) v Iraku a Sýrii.
     

Francúzsko je prvou západnou krajinou, ktorá sa pridala k Spojenými štátmi vedeným leteckým útokom proti cieľom IS v Iraku. Francúzske vojenské lietadlá tam od vraždy Gourdela vykonali ďalší nálet a podľa dnes zverejneného prieskumu sa podpora tejto operácie vo francúzskej verejnosti zvýšila na takmer 69 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies