Francúzski lídri si v Paríži pripomenuli koniec druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 13:31 • 2 min
Francúzski lídri si v Paríži pripomenuli koniec druhej svetovej vojny

PARÍŽ - Aj Francúzsko si dnes pripomenulo víťazstvo nad fašistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne spred 70 rokov, a to v centre metropoly krajiny Paríža.

slovakia

left justify in out

Prezident Francois Hollande položil k Hrobu neznámeho vojaka neďaleko Víťazného oblúka veniec. Už predtým sa poklonil pamiatke generála Charlesa De Gaulla, neskoršieho prezidenta krajiny, ktorý počas druhej svetovej vojny stál na čele francúzskej exilovej vlády v Londýne. a to pri jeho pamätníku.
     

Najvyšší francúzsky predstaviteľ v prejave v Elyzejskom paláci pripomenul krajanov-odbojárov a podľa tlačovej agentúry DPA konštatoval: "Víťazstvo 8. mája 1945 nebolo víťazstvom jedného národa nad iným. Bolo to víťazstvo ideálu nad totalitnou ideológiou". Francúzsky prezident súčasne podčiarkol, že aj dnes by sa malo bojovať proti netolerancii. História nie je nostalgia, je to poučenie pre budúcnosť, dodal.
     

Na oslavách okrúhleho výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Paríži sa zúčastnil aj americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý v spoločnosti svojho francúzskeho rezortného kolegu Laurenta Fabiusa položil tiež veniec k Hrobu neznámeho vojaka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona