Francúzski farmári pokračujú v protestoch, návrhy vlády im nestačia

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 15:08 • 2 min
Francúzski farmári pokračujú v protestoch, návrhy vlády im nestačia

PARÍŽ - Nahnevaní francúzski farmári dnes opäť zablokovali cesty k turistami vyhľadávanej Hore sv. Michala, ako aj cestné komunikácie vedúce do Álp.

slovakia

left justify in out

Obnovenie protestov výrobcov mlieka a mäsa, protestujúcich proti nízkym výkupným cenám, súvisí s ich sklamaním z návrhov, ktoré im v stredu predložila vláda. Prezident Francois Hollande im síce prisľúbil finančnú pomoc, ale poľnohospodári žiadajú dlhodobé riešenie a plán francúzskej vlády v hodnote takmer 600 miliónov eur označili za nedostatočný. 


Minister poľnohospodárstva Stéphane Le Foll v stredu spresnil, že pomoc poľnohospodárom bude zahŕňať vládne záruky za úvery v objeme až 500 miliónov eur. Súčasťou plánu bude aj vytvorenie fondu v objeme 50 miliónov eur, ktorý má zmierniť záťaž farmárov spojenú s odvodmi do sociálneho systému. 


Farmári sú však s vládnymi návrhmi nespokojní a dnes zablokovali viacero ciest, ktoré vedú na turistami vyhľadávané miesta - akými sú aj Hora sv. Michala v Normandii zapísaná na zoznamoch svetového kultúrneho dedičstva UNESCO či prístupy do Álp -, ako aj diaľnice vedúce do veľkých miest. Cesty prehradili barikádami z pneumatík, traktormi i kmeňmi stromov. 


Najväčšie odborové združenie francúzskych poľnohospodárov FNSEA dnes upozornilo, že v najbližších dvoch-troch dňoch môže dôjsť vo Francúzsku aj k ďalším protestom. 


Agentúra AP s odvolaním sa na francúzsku vládu uviedla, že nízke výkupné ceny dobytka doviedli asi desať percent dobytkárskych fariem na pokraj bankrotu. Francúzskym farmárom zasadilo ranu aj embargo uvalené vlani členskými štátmi EÚ na dovoz ich produkcie do Ruska, ale aj lacnejšia produkcia dovážaná do Francúzska z iných európskych krajín a pokles dopytu v Číne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies