Francúzski dodávatelia pre letecký priemysel Safran a Zodiac sa zlúčia

NETKY.SK • 19 Január 2017, 13:28 • 2 min
Francúzski dodávatelia pre letecký priemysel Safran a Zodiac sa zlúčia

PARÍŽ - Dvaja francúzski dodávatelia pre letecký priemysel Safran a Zodiac sa zlúčia a vytvoria trojku v odvetví. Po fúzii vznikne firma a tržbami vo výške 21 miliárd eur, ktorá bude v niektorých oblastiach leteckého priemyslu patriť k lídrom na trhu, uviedli dnes oba koncerny.

slovakia

left justify in out

Safran ponúka za výrobcu sedadiel Zodiac celkovo 8,5 miliardy eur, čo je o štvrtinu viac v porovnaní s jeho trhovou kapitalizáciou pred oznámením fúzie. Šéf Safranu Philippe Petitcolin vyčíslil ročné synergie na vyše 200 miliónov eur. Otázky týkajúce sa dôsledkov zlúčenia pre zamestnancov a ďalších úspor ponechal otvorené. Akcia Zodiac na parížskej burze vyskočila po oznámení fúzie o vyše pätinu na 28,40 eura a akcia Safran posilnila o 2 %.

 

Safran sa o prevzatie Zodiacu začal pokúšať už pred šiestimi rokmi, ale narazil na odpor majiteľov firmy. Pred tromi mesiacmi starého konkurenta Zodiacu, firmu B/E Aerospace prevzal americký koncern Rockwell Collins.

 

Safran a Zodiac zdôraznili, že fúzia povedie od prvého roka k zvýšeniu zisku na akciu. Zodiac sa zotavuje z trojročnej krízy svojej divízie sedadiel, ktorá spôsobila meškanie dodávok veľkým zákazníkom, ako sú Airbus a Boeing.

 

Analytici nie sú jednotní pri hodnotení potenciálneho úspechu fúzie. Približne štvrtinu vo firme Zodiac vlastní skupina rodín, ktoré majú takmer 37 % hlasovacích prác. Francúzsky štát vlastní 14 %. Zodiac sa dlho snažil zachovať si samostatnosť, šéf predstavenstva Olivier Zarrouati však prednedávnom začal byť otvorený prevzatiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies