Francúzskeho "Oscara" získal film Fatima z prostredia marockých prisťahovalcov

NETKY.SK • 27 Február 2016, 07:19 • 2 min
Francúzskeho "Oscara" získal film Fatima z prostredia marockých prisťahovalcov

PARÍŽ - Hlavnú cenu Francúzskej filmovej akadémie - sošku Cézara za najlepší film - získala v piatok večer snímka režiséra Philippa Faucona s názvom Fatima. Ide o príbeh marockej prisťahovalkyne, ktorá vo Francúzsku sama vychováva a živí dve dospievajúce dcéry.

slovakia

left justify in out

Pôvodne favorizovaná dráma Mustang, ktorá je nominovaná aj na tohtoročného Oscara, na 41. slávnostnom udeľovaní Cézarov celkovo získala najvyšší počet ocenení, keď zvíťazila až v štyroch kategóriách. Režisér Mustanga Deniz Gamze Ergüven dostal cenu za najlepší debut i za spoluatorstvo scenára, uviedol časopis Hollywood Reporter.

 

Snímka Mustang sa odvíja okolo príbehu piatich sestier žijúcich na severe Turecka, ktoré sa rozhodnú vzoprieť normám konzervatívnej spoločnosti.

 

Po tri ocenenia si z Paríža odniesli Fatima a francúzsko-česko-belgická komédia Marguerite (režisér Xavier Giannoli) a dve získala francúzska snímka Standing Tall (Hlavu hore, réžia Emmanuelle Bercotová).

 

Cézara za najlepší herecký výkon udelili Vincentovi Lindonovi za účinkovanie vo filme The Measure of a Man (Zákon trhu, réžia Stéphane Brizé). Za najlepšiu herečku vyhlásili Catherine Frotovú, predstaviteľku titulnej úlohy vo filme Marguerite.

 

Čestného Cézara získal už po druhý raz vo svojej kariére americký herec a producent Michael Douglas.

 

Cézara za najlepší zahraničný film dostala snímka Birdman z dielne mexického režiséra Alejandra Gonzáleza Inárritua.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies