Francúzskeho exprezidenta Sarkozyho obvinili zo zneužitia vplyvu a korupcie!

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 09:23 • 2 min
Francúzskeho exprezidenta Sarkozyho obvinili zo zneužitia vplyvu a korupcie!

PARÍŽ - Bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho začal súd v Paríži oficiálne vyšetrovať pre podozrenie, že sa snažil zneužiť svoj vplyv na zmarenie vyšetrovania údajných nezrovnalostí vo svojej úspešnej predvolebnej kampani v roku 2007. Oznámila to v noci na dnes parížska prokuratúra.

slovakia

left justify in out

Ide o najnovší úder pre Sarkozyho nádeje na návrat do vrcholnej politiky po porážke v prezidentských voľbách v roku 2012. Konzervatívny politik popiera všetky obvinenia vo viacerých kauzách, v ktorých je priamo alebo nepriamo zapletený.
      

Voči Sarkozymu tentoraz sudcovia vzniesli obvinenia z "obchodovania s vplyvom", z korupcie a z profitovania z porušenia služobného tajomstva, uviedla prokuratúra, o ktorej oznámení informovala agentúra Reuters.
      

O oficiálnom vyšetrovaní jeho osoby informovali Sarkozyho dnes v skorých ranných hodinách po tom, ako ho polícia v utorok zatkla a vypočúvala celý deň takmer do polnoci. Francúzske médiá upozornili, že išlo o bezprecedentný krok justície voči bývalej hlave štátu.
      

Niekoľko hodín predtým vzniesli oficiálne obvinenia aj voči Sarkozyho advokátovi a sudcovi zapletenému do prípadu. Za "obchodovanie s vplyvom" môžu všetci v prípade uznania viny dostať trest do päť rokov väzenia a pokutu 500.000 eur.

 

Ide o druhé súdne vyšetrovanie Sarkozyho, odkedy prišiel o prezidentskú imunitu mesiac po odchode z funkcie v júni 2012. Prvé sa začalo v roku 2013, neskôr však obvinenia voči nemu stiahli, dodáva Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies