Francúzske úrady zhabali pasy šiestim džihádistom smerujúcim do Sýrie

NETKY.SK • 23 Február 2015, 14:49 • 2 min
Francúzske úrady zhabali pasy šiestim džihádistom smerujúcim do Sýrie

PARÍŽ - Francúzske úrady skonfiškovali cestovné pasy šiestich údajných džihádistov, ktorí plánovali odcestovať do Sýrie, kde chceli bojovať po boku extrémistov.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.
     

Opatrenie bolo použité vôbec po prvý raz od jeho vlaňajšieho uzákonenia. Išlo o jednu z kľúčových súčastí zákona o boji proti terorizmu, ktorý francúzski poslanci schválili v novembri, len niekoľko týždňov pred januárovými teroristickými útokmi v Paríži.
     

Cestovné doklady a identifikačné karty môžu byť skonfiškované osobám podozrivým z toho, že by chceli v blízkej budúcnosti vycestovať do zahraničia za účelom násilného džihádu. Postihnutí sa voči rozhodnutiu môžu odvolať na súd. 
     

"Dnes bolo podpísaných šesť administratívnych zákazov opustenia krajiny a ďalších 40 sa pripravuje," oznámil dnes minister Cazeneuve. 
     

Zdôraznil pritom, že francúzski občania, ktorí bojovali na strane džihádistov v Iraku a Sýrii, predstavujú hrozbu pre bezpečnosť krajiny. Existuje totiž zvýšené riziko ich účasti na teroristických útokoch väčšieho rozsahu. 
     

Podľa odhadov Paríža má asi 1400 Francúzov kontakty na bunky, vykonávajúce nábor bojovníkov do Sýrie a Iraku. Na strane džihádistov už bojuje asi 400 francúzskych občanov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies