Francúzske úrady zbúrali migrantom v Calais provizórny kostol aj mešitu

NETKY.SK • 1 Február 2016, 20:21 • 2 min
Francúzske úrady zbúrali migrantom v Calais provizórny kostol aj mešitu

PARÍŽ - Francúzske úrady zbúrali dnes provizórny kostol a mešitu v stanovom tábore na predmestí severofrancúzskeho mesta Calais, obývanom tisíckami migrantov.

slovakia

left justify in out

Takýto zásah je podľa úradov vyvrcholením ich približne dvojtýždňovej snahy o vytvorenie asi 100 metrovej bezpečnostnej zóny po obvode tábora. Migranti a tiež charitatívne organizácie, ktoré im pomáhajú, boli o blížiacej sa demolácii informovaní 19. januára, uviedol predstaviteľ miestnych úradov. Dodal, že pri operácii nikto neutrpel zranenia.

 

Počas búrania kostola však došlo k potýčke medzi tamojším pastorom a políciou. Duchovný Teferi Shuremo totiž tvrdil, že demolácia sa podľa vyjadrenia úradov kostola týkať nemala. "Snažia sa zničiť mier," vyhlásil Shuremo, ktorý následne prisľúbil, že v tábore postaví ďalší kostol.

 

Zbúraná mešita zase bola podľa slov nemenovaného úradníka opustená už skôr a nik proti jej strhnutiu neprotestoval. Dodal, že migranti si môžu slobodne postaviť iné modlitebne.

 

V provizórnom stanovom tábore označovanom ako "džungľa" pri Calais, ktorý je v podstate jedným obrovským slumom, žije momentálne vo veľmi nevyhovujúcich podmienkach približne štyri tisíc migrantov. Väčšina z nich čaká na šancu dostať sa cez Lamanšský prieliv do Británie.

 

Francúzska vláda sa v uplynulých mesiacoch dostala pod paľbu kritiky za to, že sa jej nepodarilo poskytnúť ani základnú starostlivosť týmto migrantom, ktorí si svojpomocne postavili prístrešky, obchody aj modlitebne.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona