Francúzske stíhačky zaútočili na frontovú líniu IS pri Kirkúku

NETKY.SK • 19 November 2014, 14:19 • 2 min
Francúzske stíhačky zaútočili na frontovú líniu IS pri Kirkúku

PARÍŽ - Francúzske ministerstvo obrany dnes informovalo, že jeho dve stíhačky Rafale spoločne s lietadlami spojeneckej koalície zasiahli pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) neďaleko mesta Kirkúk na severe Iraku.

slovakia

left justify in out

Dve lietadlá vyzbrojené štyrmi raketami zasiahli systém zákopov, ktoré IS používali pri obliehaní mesta. Podľa vyhlásenia ministerstva obrany sa útok uskutočnil v skorých ranných hodinách.
     

Hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll dnes pre televíziu BFM uviedol, že Francúzsko čoskoro posilní svoje jednotky, ktoré v Iraku bojujú proti IS. Nemenované zdroje pre agentúru Reuters spresnili, že Paríž má v úmysle vyslať do Jordánska stíhačky triedy Mirage, aby tak bolo možné zvýšiť počet náletov na ciele IS. 
     

Pre použitie v rámci spojeneckej operácie Šamal v Iraku dalo Francúzsko na leteckej základni v Spojených arabských emirátov k dispozícii svojich deväť stíhacích lietadiel, protilodné lietadlo, lietadlo so systémom včasného varovania (AWACS) a tankovacie lietadlo. Okrem toho má v Perzskom zálive vojnovú loď.
     

Cieľom vojenskej operácie Šamal prebiehajúcej v Iraku je zastaviť rozpínavosť IS, ktorá sa od leta zmocnila časti územia Iraku i susednej Sýrie, a podporiť irackú armádu. Misia je pomenovaná po vetre, ktorý vanie oblasťou Perzského zálivu od severozápadu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies