Francúzske múzeum Louvre v novembri otvorí pobočku v Abú Zabí

NETKY.SK • 6 September 2017, 11:52 • 2 min
Francúzske múzeum Louvre v novembri otvorí pobočku v Abú Zabí

ABÚ ZABÍ - Svetoznáme parížske múzeum Louvre otvorí 11. novembra svoju zhruba desať rokov pripravovanú pobočku na Blízkom východe.

slovakia

left justify in out

Jej sídlom sa stane metropola Spojených arabských emirátov (SAE) Abú Zabí. Dlhoočakávaný termín otvorenia dnes oznámili predstavitelia múzea.

 

Budovu nového múzea s celkovou plochou 24-tisíc metrov štvorcových postavili na ostrove Saadíját neďaleko Abú Zabí podľa futuristického projektu svetoznámeho francúzskeho architekta Jeana Nouvela.

 

Dohoda o založení blízkovýchodnej filiálky Louvru bola podpísaná už v roku 2007. Podľa pôvodného plánu mala byť otvorená už niekedy v rokoch 2012-13. Do výstavby budovy, ktorú financovali SAE, sa malo celkovo investovať takmer 100 miliónov dolárov.

 

Licenčné poplatky za použitie mena Louvre, výpožičky umeleckých diel na 20 rokov a ďalšie poplatky Francúzsku vyšli arabskú stranu na viac ako miliardu dolárov.

 

Na oneskorenej realizácii projektu sa podpísalo zníženie cien ropy na svetových trhoch. Mediálny obraz budúceho arabského Louvru pritom negatívne poznačili správy o zlých pracovných podmienkach robotníkov, ktorí celý komplex stavali.

 

Budova Louvre Abu Dhabi je situovaná na ostrove, ktorý sa má stať prvotriednou kultúrnou destináciou a prilákať návštevníkov z oblasti umenia a kultúry z celého sveta. S prestavbou ostrova, kde by mala vzniknúť aj pobočka prestížneho newyorského Guggenheimovho múzea, začali úrady v Abú Zabí už v roku 2004.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona