Francúzske ministerstvo vnútra prišlo o vedenie, prezident prijal demisiu Gérarda Collomba

NETKY.SK • 3 Október 2018, 08:34 • 2 min
Francúzske ministerstvo vnútra prišlo o vedenie, prezident prijal demisiu Gérarda Collomba

PARÍŽ - Podoba francúzskej vlády sa mení, po demisii Gérarda Collomba bude ministerstvo vnútra dočasne viesť premiér Édouard Philipp.

slovakia

left justify in out

Macron najprv rezignáciu ministra vnútra odmietol prijať, ten však vyhlásil, že aj napriek tomu hodlá odstúpiť. Collomb povedal, že sa plánuje vzdať funkcie, aby sa na jar 2020 mohol uchádzať o post starostu mesta Lyon. Tento úrad predtým zastával 16 rokov. Najskôr povedal, že zrejme odíde z ministerstva na budúci rok, aby sa mohol venovať kampani. Opozícia ho kritizovala s tým, že by sa mal starať o svoj rezort a nevenovať sa prípravám kampane.

 

img

Gérard Collomb

Zdroj: SITA

 

Odchádzajúci minister bol kľúčovým spojencom prezidenta. Vo vláde dozeral na boj proti extrémizmu v krajine. Minulý mesiac oznámil svoju rezignáciu aj minister životného prostredia Nicolas Hulot.

 

Ďalšia zmena na ministerskom poste prichádza v čase, keď Macron čelí výraznému poklesu svojej obľúbenosti. Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky v pondelok publikovala spoločnosť Kantar Sofres Onepoint, vníma prezidenta pozitívne iba 19 percent Francúzov.

 

img

Francúzsky premiér Édouard Philipp, ktorý dočasne povedie ministerstvo vnútra

Zdroj: SITA

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona