Francúzske ministerstvo odporučilo, ako chrániť deti v čase zatmenia Slnka

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 10:33 • 2 min
Francúzske ministerstvo odporučilo, ako chrániť deti v čase zatmenia Slnka

PARÍŽ - Väčšina školopovinných detí a stredoškolákov vo Francúzsku zrejme zostane v piatok v čase, keď bude možné pozorovať čiastočné zatmenie slnka, vo vnútri budov.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na to, že pri sledovaní zatmenia voľným okom hrozí závažné a nezvratné poškodenie zraku, ministerstvo školstva školám odporučilo, aby školáci počas prestávok zostali v triedach. Podľa francúzskych médií väčšina škôl toto odporúčanie akceptovala a prijme aj dodatočné opatrenia v podobe spustenia roliet či žalúzií.

 

Čiastočné zatmenie Slnka bude vo Francúzsku pozorovateľné medzi 09.45 a 11.15 h, teda v časovom rozmedzí, keď je vo väčšine škôl veľká prestávka, ktorú školáci zvyknú tráviť na školskom dvore.

Školy sa pre zrušenie pobytu detí vonku rozhodli aj preto, že vo Francúzsku sú takmer vypredané špeciálne okuliare vhodné na pozorovanie zatmenia. Ministerstvo však upozornilo na možnú alternatívu, ktorou je sledovanie tohto prírodného úkazu na webovej stránke Národného centra vedeckých štúdií (CNRS), ktoré bude komentované v priamom prenose.

 

Posledné čiastočné zatmenie Slnka bolo v tejto časti sveta pozorovateľné v auguste roku 1999.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies