Francúzske mesto Beaucaire bude mať ulicu pomenovanú po brexite

NETKY.SK • 28 December 2016, 08:03 • 2 min
Francúzske mesto Beaucaire bude mať ulicu pomenovanú po brexite

PARÍŽ - Juhofrancúzske mesto Beaucaire v departemente Gard pomenuje jednu zo svojich ulíc po tzv. brexite, na počesť úspešného referenda, v ktorom si Briti vybrali odchod svojej krajiny z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Návrh na vytvorenie "Rue du Brexit" vzišiel od tamojšieho starostu Juliena Sancheza, člena krajne pravicového Národného frontu (FN), ktorý tak podľa vlastných slov chcel "vzdať hold voľbe britského ľudu" v plebiscite.

 

Inkriminovaná ulica sa má nachádzať v blízkosti ulíc nesúcich pomenovanie po zakladateľoch EÚ Robertovi Schumannovi a Jeanovi Monnetovi. FN sa vo svojej politike dlhodobo usiluje o vystúpenie Francúzska z únie.

 

Členovia mestskej rady 16-tisícového Beaucaire, ktoré je jednou z bášt Národného frontu na juhu krajiny a leží neďaleko Marseille, hlasovali za starostov návrh pomerom hlasov 23:9, informovala v noci na dnes britská stanica BBC.

 

Oponenti iniciatívu 33-ročného Sancheza považujú za provokáciu, pričom možno očakávať, že sa pokúsia tento krok zablokovať. Návrh na pomenovanie ulice po brexite podporilo na Twitteri aj hnutie Leave, ktoré lobovalo za odchod.

 

"Nevytvorili sme ulicu Pol Pota alebo Klausa Barbieho. Len sme sa rozhodli vzdať hold zvrchovanému ľudu a lídrom, ktorí na seba prevzali zodpovednosť," tvrdí Sanchez. Či ulica v priemyselnej časti mesta priláka turistov, je však otázne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies