Francúzske firmy dostali za kartel pokutu za vyše 950 milión eur

NETKY.SK • 18 December 2014, 15:45 • 2 min
Francúzske firmy dostali za kartel pokutu za vyše 950 milión eur

PARÍŽ - Francúzsky protimonopolný úrad udelil pokuty v spoločnej hodnote viac než 950 miliónov eur vyše desiatke výrobcov kozmetických produktov a čistiacich výrobkov do domácnosti za fixovanie cien.

slovakia

left justify in out

Kartelové dohody ovplyvnili viacero produktov, vrátane šampónov, zubných pást a čistiacich prostriedkov, pričom najvyššiu pokutu za takmer 190 miliónov eur dostala spoločnosť L'Oréal. Informovali o tom agentúry AP a AFP.
     

Celkovú pokutu za spomínaných vyše 950 milióna eur, ktorá patrí medzi najvyššie zo strany francúzskeho protimonopolného úradu, si rozdelí 13 výrobcov. Patria k nim americké firmy Colgate Palmolive, Procter & Gamble a Sara-Lee, britsko-holandská spoločnosť Unilever, nemecká firma Henkel či britská Reckitt Benckiser. Celková hodnota pokuty dosahuje 951,1 milióna eur.
     

Úrad oznámil, že k nelegálnym aktivitám dochádzalo v rokoch 2003 až 2006, pričom zástupcovia firiem sa pravidelne stretávali, aby sa dohodli na cenách výrobkov a na koordinácii ďalšieho zvyšovania cien. Ako úrad dodal, firmy tak poškodili distribútorov, spotrebiteľov aj celú ekonomiku.
     

Prvú pokutu v celkovej výške 345,2 milióna eur udelil úrad výrobcom čistiacich prostriedkov do domácnosti Unilever, Colgate-Palmolive, Procter & Gamble a firme Henkel.
     

Druhú pokutu v hodnote 605,9 milióna eur dostali okrem už spomínaných spoločností aj ďalšie, medzi nimi francúzska L'Oréal a americká Gillette. Táto pokuta sa týka fixovania cien výrobkov osobnej hygieny.
     

Firma L'Oréal, ktorá pre svoj vysoký podiel na trhu kozmetických produktov dostala zo všetkých firiem najvyššiu pokutu, až 189 miliónov eur, oznámila, že sa proti rozhodnutiu úradu odvolá. Podobný krok plánuje urobiť aj Unilever, ktorému úrad udelil druhú najvyššiu pokutu vo výške 173 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies