Francúzske celebrity sú proti trestaniu klientov prostitútok

NETKY.SK • 17 November 2013, 09:44 • 2 min
Francúzske celebrity sú proti trestaniu klientov prostitútok

PARÍŽ - Prostitúcia nie je vo Francúzsku protizákonná, ale existujú zákony, ktoré trestajú kupliarstvo, obchodovanie s ľuďmi a pohlavný styk na verejnosti.

slovakia

left justify in out

Skupina približne 70 známych predstaviteľov francúzskej kultúry podpísala petíciu proti návrhu socialistickej vlády na trestanie klientov prostitútok. Medzi signatármi je aj šansoniér Charles Aznavour, herečka Catherine Deneuve či bývalý minister kultúry Jack Lang.

Návrhom, ktorý predpokladá zrušenie sankcií za kupliarstvo a zavádza peňažné pokuty za využívanie služieb prostitútok, sa bude príslušný výbor parlamentu zaoberať na budúci týždeň. Plénum parlamentu bude o návrhu hlasovať v decembri.  

"Bez toho, že by sme podporovali alebo propagovali prostitúciu, odmietame kriminalizáciu ľudí, ktorí sa živia prostitúciou, alebo tých, čo tieto služby využívajú," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré v sobotu zverejnila francúzska tlač.

Iniciátorom petície bol francúzsky spevák Antoine, ktorý pre denník Le Figaro uviedol, že vláda by mala pokračovať v boji proti sexuálnemu otroctvu, a nie kriminalizovať prostitúciu a tých, ktorí ju vykonávajú alebo využívajú. Dodal, že títo ľudia by mali mať rovnaké práva ako ostatní zamestnanci.

Prostitúcia nie je vo Francúzsku protizákonná, ale existujú zákony, ktoré trestajú kupliarstvo, obchodovanie s ľuďmi a pohlavný styk na verejnosti. Podľa údajov z roku 2012 sa prostitúciou v krajine živí 18.000-20.000 ľudí.

Francúzsko je vo vzťahu k prostitúcii na pol ceste medzi postojmi Holandska a Nemecka, kde registrované prostitútky platia dane a majú aj výhody pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, a Švédskom, kde prísne zákony trestajú cieľových klientov.

Francúzska ministerka pre práva žien Najat Vallaud-Belkacemová spôsobila vlani vo Francúzsku rozruch, keď vyhlásila, že sa chce usilovať o potlačenie prostitúcie trestaním tých, ktorí platia za sexuálne služby, nie samotných prostitútok.

Spevák Alain Souchon, ktorý tiež podpísal petíciu, pre francúzske médiá povedal, že vláda by nemala zasahovať proti tým, ktorí sa rozhodli venovať prostitúcii, aby si ľahšie zarobili na život. "Nech si robia, čo chcú. Poskytujú nežnosť mnohým osamelým. Nechajte im ich klientov," vyzval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies