Francúzske bezpečnostné zložky odhalili atentát pripravovaný vo väzení

NETKY.SK • 11 Október 2017, 06:13 • 2 min
Francúzske bezpečnostné zložky odhalili atentát pripravovaný vo väzení

PARÍŽ - Francúzskym bezpečnostným zložkám sa podarilo odhaliť atentát, ktorý pripravovali dvaja väzni vo výkone trestu vo väznici v meste Fresnes v departemente Val-de-Marne v regióne Île-de-France v metropolitnej oblasti Paríža.

slovakia

left justify in out

Prvý z mužov sa mal dostať na slobodu tento utorok, druhý na budúci týždeň.

 

Dvojica mužov - 28-ročný Kamerunčan a 22-ročný Francúz - sa zradikalizovali vo väzení. V cele Kamerunčana polícia našla mobil a v ňom niekoľko videí vrátane islamistických a násilných. Tento väzeň udržiaval aj kontakt s nemenovaným džihádistom v oblasti Iraku a Sýrie.

 

Muži mali v pláne vytvoriť spolu s ďalšími väzňami zločineckú skupinu, ktorá mala v pláne lúpež v klenotníctve. Získanými peniazmi chceli kryť náklady na neskorší atentát. Zvažovali, že terčom útoku by mohli byť strážcovia v ich väznici alebo policajný komisariát.

 

Jean-Charles Bris z centra analýz terorizmu uviedol, že odhalený atentát poukázala na dve skutočnosti: že väznica je inkubátorom pre radikalizáciu odsúdených, ako aj na to, že títo jednotlivci majú vo väzení taký prístup ku komunikačným technológiám, aké by mali k dispozícii aj na slobode.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies