Francúzska vláda už nevylučuje útoky proti Islamskému štátu aj v Sýrii

NETKY.SK • 25 September 2014, 15:14 • 2 min
Francúzska vláda už nevylučuje útoky proti Islamskému štátu aj v Sýrii

PARÍŽ - Francúzska vláda vo štvrtok naznačila, že sa pridá k Američanmi vedeným útokom proti Islamskému štátu (IŠ) aj v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Reagovala tým na zavraždenie svojho občana Hervého Gourdela alžírskymi extrémistami hlásiacimi sa k IŠ, ktorí v stredu zverejnili videonahrávku s jeho sťatím. Tí žiadali Paríž, aby zastavil zásahy voči islamistom v Iraku. Francúzsko pritom doteraz opakovane odmietalo pripojiť sa aj k náletom v Sýrii, keďže sa obáva, že územia zbavené radikálnych islamistov by mohla následne obsadiť armáda lojálna prezidentovi Baššárovi al-Asadovi. Toho Paríž neuznáva ako legitímneho vodcu krajiny.

 

"Máme dôležité úlohy v Iraku a v nasledujúcich dňoch uvidíme, ako sa situácia vyvinie," uviedol pre rozhlasovú stanicu RTL francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian. Na otázku, či sa prípadným zapojením do náletov v Sýrii Paríž reálne zaoberá odpovedal, že "táto otázka nie je v účastnosti na programe". Podobné vyjadrenia vo štvrtok zazneli aj z úst ministra zahraničných vecí Laurenta Fabiusa, ten bol však opatrnejší. "Sýria je iná (ako Irak). Sú tam dvaja nepriatelia. Budeme sa sústreďovať na posilnenie sýrskej opozície, ale útokom na Islamský štát by sme nemali posilňovať al-Asada," uviedol. 

 

Alžírčania zo skupiny Žoldnieri kalifátu napojenej na Islamský štát ešte v pondelok zverejnili video, na ktorom sa hlásia k únosu 55-ročného Francúza. Stalo sa tak krátko po tom, ako Islamský štát vyzval svojich podporovateľov, aby útočili na občanov Spojených štátov, Francúzska a ďalších krajín, ktoré bojujú proti tejto radikálnej skupine. V stredu militanti zverejnili videonahrávku, na ktorej vidieť popravu Gourdela. Video neukazuje samotné sťatie, neskôr však jeden z islamistov ukáže na kameru Francúzovu hlavu. Vraždu Gourdela verejne odsúdil aj francúzsky prezident Francois Hollande.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies