Francúzska vláda odtajní dokumenty o genocíde v Rwande

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 09:22 • 2 min
Francúzska vláda odtajní dokumenty o genocíde v Rwande

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande sa rozhodol odtajniť dokumenty týkajúce sa genocídy v Rwande, pri ktorej pred vyše 20 rokmi zahynuli státisíce ľudí.

slovakia

left justify in out

V utorok to pre agentúru Reuters povedal zdroj blízky prezidentskej kancelárii. Dokumenty z rokov 1990 a 1994 zahŕňajú záznamy z tajných stretnutí predstaviteľov obrany a spisy od poradcov bývalého prezidenta Francoisa Mitterranda súvisiace s genocídou, uviedol zdroj. Dokumenty budú na požiadanie prístupné bádateľom a historikom.

 

Počas genocídy v Rwande v roku 1994 prišlo v priebehu niekoľkých mesiacov o život približne 800-tisíc ľudí, prevažne z radov menšinových Tutsiov, zatiaľ čo sa medzinárodné spoločenstvo zväčša prizeralo. Vtedajšie udalosti sú považované za najhoršie masové vyvražďovanie od konca druhej svetovej vojny. Francúzsko, spojenec rwandskej vlády, ktorá pôsobila pred genocídou, sa nezúčastnilo na minuloročnej spomienke 20. výročia udalosti po tom, čo prezident Paul Kagame opätovne obvinil Francúzsko z priamej role na krviprelievaní. Hoci Paríž pripúšťa chyby v súvislosti s Rwandou, opakovane odmietol obvinenia, že by Francúzi cvičili milície, ktoré sa zúčastňovali na masakrách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies