Francúzska vláda nariadila prísnejšie kontroly cestujúcich vlakov triedy Thalys

NETKY.SK • 24 November 2015, 11:16 • 2 min
Francúzska vláda nariadila prísnejšie kontroly cestujúcich vlakov triedy Thalys

PARÍŽ - Francúzska vláda rozhodla o zavedení dodatočných kontrol cestujúcich vlakových expresov triedy Thalys, ktoré premávajú po Francúzsku, Belgicku, Holandsku a Nemecku. Informovala o tom dnes Segolene Royalová, francúzska ministerka životného prostredia, udržateľného rozvoja a energetiky, kam patrí aj oblasť dopravy.

slovakia

left justify in out

Podľa Royalovej bezpečnostné rámy na kontrolu cestujúcich expresov Thalys osadia na železničných staniciach v Lille a Paríži do 20. decembra. Rámy budú aj na staniciach v Bruseli, Amsterdame a Kolíne nad Rýnom. Royalová dodala, že v nevyhnutných prípadoch bezpečnostné rámy na staniciach v zahraničí namontuje Francúzsko, aby sa zaručilo, že budú zodpovedať jeho zariadeniam v Paríži a Lille.


Tieto opatrenia súvisia s útokmi z 13. novembra, ktoré sa odohrali v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis a vyžiadali si 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených.
Vo vlaku triedy Thalys idúcom z Amsterdamu do Paríža došlo v auguste tohto roku k streľbe, pri ktorej boli zranení traja ľudia. Útočníka, 26-ročného Maročana Ajjúba Chazzaního, premohli samotní cestujúci.


Muž mal pri sebe samopal typu Kalašnikov s deviatimi zásobníkmi, pištoľ Luger a ostrý rezač. Vyšetrovateľom tvrdil, že tento arzenál našiel v parku a že motívom jeho činu bola lúpež, lebo potreboval peniaze na jedlo. Pred útokom však na svojom mobile sledoval propagandistické islamistické video, takže sa objavila hypotéza, že útok mal islamistický podtón, čo však páchateľ popieral. Vyšetrovatelia parížskych útokov však predpokladajú, že aj udalosť v Thalyse bola pokusom o teroristický útok, za ktorým mohol stáť Abdelhamid Abaaoud - hlavný náborár extrémistickej organizácie Islamský štát vo frankofónnych krajinách a predpokladaný strojca nedávnych útokov v Paríži.


Existuje predpoklad, že Abaaoud je aj za ďalšími atentátmi, ktoré sa v poslednom čase odohrali alebo boli prekazené v Európe. Podľa televízie i-Télé bol Abaaoud asi zodpovedný aj za atentát spáchaný v židovskom centre v Bruseli Mehdim Nemmoucheom, ako aj za všetky nedávne pokusy o atentáty na parížskom predmestí Villejuif.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies