Francúzska vláda chce od USA vysvetlenie nahrávania telefonátov

NETKY.SK • 21 Október 2013, 10:37 • 2 min
Francúzska vláda chce od USA vysvetlenie nahrávania telefonátov

PARÍŽ - Francúzsko požaduje od Spojených štátov vysvetlenie správ, že americký Národný bezpečnostný úrad (NSA) vo Francúzsku tajne nahrával milióny telefonátov.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Manuel Valls v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 konštatoval, že tieto odhalenia, zverejnené v denníku Le Monde, považuje za "šokujúce". Od amerických úradov preto požaduje "v nasledujúcich hodinách" vysvetlenie. Denník s odvolaním sa na bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena uviedol, že NSA nahral v čase od 10. decembra do 8. januára tohto roku asi 70,3 milióna telefonátov a textových správ uskutočnených vo Francúzsku. Napísal, že agentúra pomocou špeciálneho programu automaticky nahrávala komunikáciu z určitých telefónnych čísiel, pričom nešlo len o podozrivých z terorizmu, ale aj o predstaviteľov politickej a obchodnej sféry. Americké úrady sa k týmto informáciám odmietli vyjadriť.

Nemecký týždenník Der Spiegel zas informoval, že NSA sa nabúrala do emailovej schránky mexického prezidenta Filipeho Calderóna a sledovala jeho komunikáciu. Agentúra sa údajne vyjadrila, že prezidentskú kanceláriu považuje za "lukratívny" zdroj informácií. Pobúrení Mexičania taktiež požadujú od USA čo najskoršie vysvetlenie. "Takéto praktiky sú neprijateľné, nelegálne a v rozpore s mexickým i medzinárodným právom," píše sa vo vyhlásení mexického ministerstva zahraničia. 

Snowden sa momentálne nachádza na neznámom mieste v Rusku, ktoré mu poskytlo dočasný azyl. Za prezradenie tajných informácií o amerických sledovacích programoch ho Spojené štáty obvinili zo špionáže.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona