Francúzska vláda a odborári nenašli kompromis, dni mobilizácie budú pokračovať

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 13:25 • 2 min
Francúzska vláda a odborári nenašli kompromis, dni mobilizácie budú pokračovať

PARÍŽ - Spor medzi francúzskou vládou a odborármi ohľadom zmien v zákonníku práce sa nepodarilo vyriešiť ani na dnešnom stretnutí ministerky práce Myriam El Khomriovej s generálnym tajomníkom odborov CGT Philippom Martinezom. Ten po skončení schôdzky vyhlásil, že "nesúhlasné stanoviská sa potvrdili".

slovakia

left justify in out

"Existujú body, v ktorých sa názory CGT a vlády veľmi líšia," uviedol Martinez s tým, že "niet dôvodu odvolať dni mobilizácie (odborárov vyhlásené na) 23. a 28. júna". Neúspech dnešných rokovaní potvrdila aj El Khomriová. "Vláda a CGT nenašli kompromis," vyhlásila.


Na nesúhlasných stanoviskách sa podľa nej síce nič nezmenilo, ale s vedením CGT "sme mali konštruktívnu výmenu názorov", ktoré mieni predostrieť zamestnávateľom. Súčasne vyjadrila ochotu preštudovať si návrhy odborárov. El Khomriová ako predkladateľka reformy zákonníka práce tvrdí, že navrhované zmeny sú dobré pre zamestnanosť, zamestnancov i konkurencieschopnosť.


Martinez, ktorý sa pred štyrmi mesiacmi sa postavil na čelo odboja odborárov proti reforme zákonníka práce, naďalej vyhlasuje, že vládou predložený "zákon je problém". Pritom namieta proti tým paragrafom, ktoré tvoria základ navrhovaných zmien.


CGT žiada stiahnutie reformy a jej dôsledné prepracovanie a má pre to aj podporu 64 percent obyvateľov krajiny, ako vyplýva z najnovších prieskumov verejnej mienky. Ministerka El Khomriová však stiahnutie zákona odmieta, rovnako aj jeho otvorenie na diskusiu. "Súčasný text je výsledkom skutočného kompromisu s odbormi," uviedla. Dnešné stretnutie sa uskutočnilo dva dni po masovom pochode odborárov ulicami Paríža, ktorý však prerástol do pouličných násilností, ničenia majetku i potýčok s políciou.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona