Francúzska unesená vo februári v Jemene je na slobode

NETKY.SK • 7 August 2015, 07:28 • 2 min
Francúzska unesená vo februári v Jemene je na slobode

PARÍŽ - Francúzku občianku Isabelle Primovú, ktorú 24. februára uniesli vo vojnou zmietanom Jemene, sa podarilo oslobodiť a v najbližších hodinách sa vráti domov. Oznámil to v noci nadnes Elyzejský palác.

slovakia

left justify in out

Tridsaťročnú Primovú, ktorá pracoval ako konzultantka projektu financovaného Svetovou bankou, uniesli spolu s jej jemenskou tlmočníčkou v hlavnom meste Saná na ceste do práce. Tlmočníka bola prepustená v marci. Vypovedala, že ju únoscovia bili a zle sa k nej správali.


Kto je za únos zodpovedný stále nie je známe. Elyzejský palác nekonkretizoval okolnosti oslobodenia francúzskej rukojemníčky. Výslovne sa však poďakoval ománskemu sultánovi Kábusovi ibn Saídovi za jeho prínos k vyriešeniu krízy.


Jemenskú metropolu momentálne ovládajú šiitskí povstalci húsíovia, bojujúci proti stúpencom prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorý utiekol do exilu v Saudskej Arábii.


Únosy cudzincov sú v Jemene veľmi rozšírené. Pred vypuknutím občianskej vojny si kmene alebo miestne odnože teroristickej siete al-Káida týmto spôsobom chceli vynútiť zaplatenie výkupného alebo ústupky od vlády. Takmer všetkých unesených sa podarilo oslobodiť bez zranení.

 

Jednou z mála výnimiek bol vlaňajší december, keď pri neúspešnej akcii amerického komanda zahynuli na juhovýchode Jemenu americký novinár Luke Somers a juhoafrický učiteľ Pierre Korkie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies