Francúzska Sanofi prevezme výrobcu liekov na hemofíliu

NETKY.SK • 22 Január 2018, 09:58 • 2 min
Francúzska Sanofi prevezme výrobcu liekov na hemofíliu

PARÍŽ - Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi kúpi za takmer 12 miliárd USD americkú firmu Bioverativ. Kontrakt posilní zisk aj pozíciu francúzskej spoločnosti v oblasti liečby vzácnych chorôb.

slovakia

left justify in out

V rámci dohody Sanofi zaplatí za akciu firmy Bioverativ 105 USD v hotovosti, čo v porovnaní s uzatváracou hodnotou akcií americkej firmy 19. januára predstavuje 64-percentnú prémiu. Celkovo tak kontrakt dosiahne hodnotu 11,6 miliardy USD (9,47 miliardy eur).

 

Ako povedal výkonný riaditeľ francúzskej firmy Olivier Brandicourt, prevzatie spoločnosti Bioverativ, lídra na trhu s liekmi na hemofíliu, umožní firme Sanofi posilniť pozíciu v oblasti špeciálnej starostlivosti a vedenie v oblasti liečby vzácnych chorôb. Kontrakt by mali dokončiť do troch mesiacov.

 

Francúzska spoločnosť potrebuje rozšíriť svoje portfólio, keďže jej najpredávanejší produkt, inzulín Lantus, čoskoro príde o patentovú ochranu. Za deväť mesiacov minulého roka zaznamenala firma tržby 26,4 miliardy eur, z toho 3,5 miliardy eur vygeneroval práve predaj inzulínu Lantus.

 

Sanofi sa v posledných rokoch pokúšala o väčšie akvizície, tieto pokusy jej však nevyšli. V roku 2016 jej nevyšiel pokus o kúpu americkej biotechnologickej firmy Medivation špecializujúcej sa na výrobu onkologických liekov. Túto firmu následne kúpil americký farmaceutický koncern Pfizer. Minulý rok sa potom usilovala získať švajčiarsku biotechnologickú firmu Actelion, ani v tomto súboji ale nevyhrala a spoločnosť Actelion nakoniec kúpila firma Johnson & Johnson.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies