Francúzska rada pre moslimské vyznanie sa hlási k hodnotám Francúzskej republiky

NETKY.SK • 18 November 2015, 12:37 • 2 min
Francúzska rada pre moslimské vyznanie sa hlási k hodnotám Francúzskej republiky

PARÍŽ - Francúzska rada pre moslimské vyznanie (CFCM) pripraví na tento piatok vyhlásenie, v ktorom odsúdi všetky formy násilia a terorizmu. Vyhlásenie sa bude čítať vo všetkých mešitách na území Francúzska, informovali dnes francúzske médiá.

slovakia

left justify in out

CFCM vo svojom dnešnom vyhlásení dodala, že moslimovia vo Francúzsku sa prihlásia k republikánskym tradíciám tejto západoeurópskej krajiny, ako aj ku všetkým, hodnotám, ktoré Francúzsko vyznáva.


CFCM vydala toto komuniké päť dní po útokoch v Paríži, ktoré si vyžiadali 129 obetí na životoch a 352 zranených, pričom stav mnohých z nich je veľmi vážny. K útokom sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS).


K útokom najmenej siedmich islamistov došlo na siedmich rôznych miestach Paríža: na futbalovom štadióne Stade de France, v blízkosti barov a reštaurácií v centre mesta, ako aj v klube Bataclan, kde pri rukojemníckej dráme a streľbe zahynulo najviac ľudí.


V rámci pátrania po predpokladaných spolupáchateľoch piatkových útokov dnes skoro ráno zásahové a protiteroristické jednotky polície podnikli rozsiahlu operáciu na parížskom predmestí Saint-Denis. Počas prvého zásahu prišli o život dvaja podozriví: v okamihu prieniku komanda do jedného z bytov, ktoré sú terčom operácie, mladá žena spáchala samovraždu, keď aktivovala výbušniny na svojom opasku atentátnika, a jedného muža zastrelil snajper.

 

V rukách polície skončilo sedem podozrivých, z ktorých troch označili policajné zdroje za teroristov.
Policajná operácia stále pokračuje. Polícia predpoludním evakuovala obyvateľov bytov a domov v okolí iného bytu, kde sa môže skrývať najmenej jeden podozrivý.


O situácii na predmestí Saint-Denis je informovaný prezident Francois Hollande i vláda. Vo všeobecnosti sa dnes očakáva Hollandovo vyjadrenie k možnosti predĺženia výnimočného stavu, ktorý vyhlásil po piatkových atentátoch.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona