Francúzska polícia zlikvidovala ďalší ilegálne postavený tábor migrantov

NETKY.SK • 19 September 2017, 12:41 • 2 min
Francúzska polícia zlikvidovala ďalší ilegálne postavený tábor migrantov

PARÍŽ - Francúzska polícia dnes od rána likviduje úradmi nepovolený tábor, ktorý si migranti postavili neďaleko mesta Grande-Synthe ležiaceho v departemente v regióne Nord-Pas-de-Calais na severe Francúzska.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na združenie M1717, ktoré sa venuje pomoci prisťahovalcom, o tom dnes informoval francúzsky denník Le Figaro. Podľa odhadov miestnej radnice v tábore žilo 350-400 osôb vrátane vyše 50 detí a okolo 40 žien. Migrantov prevážajú do ubytovní.

 

Médiá uviedli, že likvidácii tábora predchádzalo v pondelok stretnutie primátora mesta Damienom Caremom s ministrom vnútra Gérardom Collombom. Minister na ňom údajne vyjadril znepokojenie v súvislosti s existenciou nepovolených táborov migrantov v oblasti.

 

Primátor mesta podľa vlastných slov žiadal pomoc štátu so zlepšením hygienických podmienok v tábore. O následné rozmiestnenie migrantov do prijímacích centier sa obec chcela postarať sama.

 

Careme uviedol, že po likvidácii tábora sa nevzdáva svojho plánu a mesto na vlastné náklady na území bývalého humanitárneho tábora buduje toalety a sprchy pre stále prichádzajúcich migrantov. "Nemôžeme ich nechať bez ničoho," uviedol starosta, ktorý kandidoval za hnutie zelených.

 

Mesto Grande-Synthe leží v departemente Nord na pobreží Lamanšského prielivu, cez ktorý sa do Británie snažia dostať tisíce utečencov z Afriky či Blízkeho východu i ďalších oblastí. Jednou z príčin, prečo je Británia pre nich taká lákavá, je aj fakt, že na britskom čiernom trhu sa dá nájsť práca ľahšie ako v kontinentálnej Európe.

 

V pondelok dali francúzske úrady zlikvidovať iný ilegálny tábor - v obci Norrent-Fontes v kraji Pas-de-Calais na severe Francúzska. jeho obyvateľov rozviezli autobusmi do prijímacích centier. Táborisko zrovnali so zemou buldozérmi, informoval spravodajský portál La Voix du Nord.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona