Francúzska polícia zatkla ženu, ktorá sa vyhrážala útokom v parku Eurodisney

NETKY.SK • 10 Január 2015, 19:00 • 2 min
Francúzska polícia zatkla ženu, ktorá sa vyhrážala útokom v parku Eurodisney

PARÍŽ - Francúzska polícia dnes vzala do väzby 30-ročnú turistku z Marseille, ktorá o sebe tvrdila, že je partnerkou zastreleného aktéra piatkovej rukojemníckej drámy v supermarkete s kóšer potravinami v Paríži. Informovali o tom francúzske médiá.

slovakia

left justify in out

Asi 30-ročnú ženu, ktorá bola ubytovaná v jednom z hotelov v areáli zábavného parku Eurodisney pri Paríži, v pondelok predvedú pred súdny tribunál v Meaux. Za vyvolanie falošného poplachu žene hrozia dva roky väzenia a pokuta vo výške 30.000 eur. 
      

Ako spresnili francúzske médiá, asi 30-ročná žena pochádzajúca z Marseille z okna hotelovej izby vykrikovala, že je partnerka Amédyho Coulibalyho a že "dá všetko vybuchnúť". Privolaná polícia ju zadržala.
      

Zdroj prokuratúry Meaux uviedol, že ženu čaká prísny postih, aby "bol ľuďom s podobnými zámermi vyslaný jasný signál, že šírenie zavádzajúcich informácií a vyvolávanie falošného poplachu je trestným činom".

      

Hovorca zábavného parku Eurodisney potvrdil, že šlo o falošný poplach, a ubezpečil, že areál pracuje v obvyklom režime, ale s prísnejšou policajnou ochranou. 
      

V súvislosti s tromi islamistickými útokmi, ktoré sa od stredy odohrali na rôznych miestach Paríža a vyžiadali si 17 obetí na životoch, platia prísnejšie bezpečnostné opatrenia na všetkých tzv. citlivých miestach v Parížskej oblasti. Vedenie krajiny v súvislosti s rizikom ďalších útokov uviedlo plán boja s protiteroristickými hrozbami - známy ako Vigipirate - na maximálnu úroveň. 
      

Po partnerke zastreleného Coulibalyho - Hayat Boumeddienovej - francúzska polícia naďalej intenzívne, ale zatiaľ bezúspešne pátra. Polícia ju podozrieva zo spoluúčasti na štvrtkovej paľbe na juhoparížskom predmestí Montrouge, kde bola smrteľne postrelená mladá policajtka a vážne zranený jej kolega. Hlavným podozrivým z útoku je Coulibaly. 
      

Boumeddienová je podľa polície podozrivá aj zo spoluúčasti na piatkovom vzatí rukojemníkov v obchode s kóšer potravinami, kde Coulibaly zastrelil štyroch ľudí. Coulibalyho v piatok podvečer pri zásahu zlikvidovala elitná policajná jednotka.
      

Coulibaly svoje akcie koordinoval so Chérifom a Saidom Kouachiovcami, ktorí v stredu chladnokrvne zastrelili 12 ľudí v parížskom sídle redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo. Týždenník bol povestný článkami zosmiešňujúcimi islam, ale rovnako ostré boli aj jeho útoky voči iným vierovyznaniam či politikom. Kouachiovcom sa pred políciou darilo unikať až do piatku, keď ich elitné policajné komando zastrelilo v areáli priemyselného parku v obci Dammartin-en-Goele, kde sa od piatkového rána skrývali v tamojšej tlačiarni. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies