Francúzska polícia zasiahla proti štrajkujúcim železničiarom slzotvorným plynom

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 15:12 • 2 min
Francúzska polícia zasiahla proti štrajkujúcim železničiarom slzotvorným plynom

PARÍŽ - Francúzska poriadková polícia zasahovala dnes slzotvorným plynom proti štrajkujúcim zamestnancom železníc, ktorí pri protestnom zhromaždení hádzali do policajtov fľaše a iné predmety. Týždeň trvajúci štrajk železničiarov výrazne ochromil dopravu vo Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Zamestnanci železníc protestujú proti návrhu zákona, o ktorom začala dnes rokovať dolná komora parlamentu a ktorý by v rámci liberalizácie trhu v železničnej doprave priniesol zlúčenie štátnej železničnej spoločnosti SNCF so spoločnosťou RFF spravujúcou koľajnice a železničnú infraštruktúru.

 

Zamestnanci sa obávajú prepúšťania. Vláda reformu obhajuje potrebou zosúladiť štruktúru železničnej dopravy s úplnou liberalizáciou trhu na železniciach v nasledujúcich rokoch v celej EÚ.

 

Protestu pred Národným zhromaždením sa zúčastnilo niekoľko stoviek demonštrantov. Protestujúci blokovali automobilovú dopravu v okolí a pokúsili sa preniknúť k budove parlamentu cez brániacich policajtov. Tí zasahovali obuškami a slzotvorným plynom. Viacerých demonštrantov zvalili na zem. Demonštranti po policajnom zásahu ustúpili a pokračovali vo zväčša pokojnom proteste.

 

Francúzska televízia informovala, že demonštranti potom uskutočnili pochod k parížskej stanici Montparnasse, ktorá spája metropolu s mestami na západe a juhozápade krajiny.

 

Štrajk, do ktorého sa zapojila menšina zamestnancov, sa začal minulý týždeň v stredu. Výrazne ovplyvnil dopravu v celej krajine, no nedotkol sa medzinárodných liniek ako napríklad vlakov Eurostar medzi Parížom a Londýnom. Ťažkosti mali zahraniční turisti využívajúci vlakové spojenie medzi letiskom Charlesa de Gaulla a centrom Paríža.

 

Francúzsky premiér Manuel Valls narušil tradíciu vlády nezasahovania a nekomentovania štrajkov, keď v pondelok označil štrajk za "neužitočný a nezodpovedný".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies