Francúzska polícia zadržala v súvislosti s útokom v Nice ďalších podozrivých

NETKY.SK • 20 September 2016, 13:33 • 2 min
Francúzska polícia zadržala v súvislosti s útokom v Nice ďalších podozrivých

PARÍŽ - Francúzska polícia zadržala osem ľudí blízkych páchateľovi útoku, ktorý sa odohral 14. júla na prímorskej promenáde v juhofrancúzskom meste Nice. S odvolaním sa na parížsku prokuratúru o tom informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra spresnila, že všetci zadržaní majú spojitosť s útočníkom Mohamedom Lahouaiejom Bouhlelom, ktorý 14. júla večer nákladným autom vrazil do davu asi 30.000 ľudí zhromaždených na Promenade des Anglais, aby tam pri príležitosti osláv Dňa Bastily - francúzskeho štátneho sviatku - sledovali slávnostný ohňostroj. Bouhlelov čin si vyžiadal 86 obetí na životoch.

 

Podľa AP podozrivé osoby zadržali v noci nadnes v departemente Alpes-Maritimes ležiacom v juhovýchodnom cípe Francúzska. Všetci ôsmi zadržaní sú muži s francúzskym a tuniským občianstvom. Samotný Bouhlel bol tiež Tunisan s povolením na pobyt vo Francúzsku.

 

K zodpovednosti za útok na promenáde v Nice sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát.

 

Polícia v súvislosti s týmto činom obvinila šesť osôb, ktoré sa logisticky podieľali na príprave útoku v Nice alebo boli v kontakte s jeho páchateľom.

 

Vyšetrovaním sa zistilo, že Bouhlel sa pripravoval niekoľko mesiacov, okrem iného absolvoval aj niekoľko jázd s prenajatým nákladným autom.

 

Teroristické útoky, ktoré sa vo Francúzsku odohrali do začiatku roka 2015, si vyžiadali viac ako 200 obetí na životoch. Francúzsky premiér Manuel Valls sa nedávno vyjadril, že ohrozenie Francúzska teroristickým útokom je stále "maximálne". Od série teroristických útokov, ktoré sa odohrali v Paríži vlani 13. novembra, platí v krajine výnimočný stav.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona