Francúzska polícia zadržala už tretieho podozrivého v súvislosti s vraždou v Yvelines

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 15:22 • 2 min
Francúzska polícia zadržala už tretieho podozrivého v súvislosti s vraždou v Yvelines

PARÍŽ - V súvislosti s pondelkovou vraždou dvoch policajných dôstojníkov dnes francúzska polícia zadržala ďalšiu, v poradí tretiu podozrivú osobu. Informoval o tom na svojej webovej stránke magazín L'Express. Vo všetkých troch prípadoch ide o osoby blízke páchateľovi útoku. Polícia dnes vykonala prehliadku v bydlisku rodičov predpokladaného páchateľa vraždy, ale v byte v Mantes-la-Jolie nenašla zbrane ani výbušninu.

slovakia

left justify in out

Denník Le Monde medzičasom napísal, že predpokladaný páchateľ Larossi Abballa figuroval v niekoľkých policajných spisoch kategórie S, vedených na osoby podozrivé z terorizmu.


Pokiaľ ide o jeho odsúdenie z roku 2013 za účasť na vysielaní džihádistov do Pakistanu, Le Monde napísal, že Abballa sa na prelome rokov 2010-11 stretával so skupinou siedmich mužov a v parkoch sa potom venovali tréningom. Počas vyšetrovania tohto prípadu polícia u Abballu zhabala niekoľko pevných diskov i počítačov. V jednom počítači sa našiel zoznam šiestich potenciálnych terčov jeho útokov. Medzi nimi sú aj dve verejne známe osoby, dodal L'Express.

 

Páchateľ, identifikovaný ako Larossi Abballa, sa krátko pred zásahom elitných policajných jednotiek nafilmoval prostredníctvom služby Live, ktorý poskytuje sieť Facebook. Na svojej stránke tiež zverejnil rozsiahle priznanie sa k činu, ako aj výzvu zabíjať policajtov, strážnikov, vrátane väzenských, novinárov a raperov. Pridal aj fotografie svojich obetí a pred kamerou pózoval aj so synom zavraždeného páru v náručí.

 

Medzičasom je táto stránka už nedostupná. Podľa novinára Davida Thomsona, ktorý sa venuje džihádu a stihol sa oboznámiť s obsahom spomínaného vyhlásenia, sa muž vyhrážal aj útokom na majstrovstvá Európy vo futbale, ktoré sa práve konajú vo Francúzsku. Francúzske médiá informovali, že dnes sa do svojich domov v okolí miesta činu začali vracať susedia obetí, ktorých polícia evakuovala pred svojím zásahom v dome zavraždených, kde sa páchateľ skryl po vražde muža.

 

Bezpečnostné zložky departementu Yvelines dnes zverejnili zápis, z ktorého vyplýva, že už zranený policajný dôstojník po prvých ranách nožom kričal, aby sa susedia skryli a zavolali políciu. Francúzske ministerstvo vnútra dnes oznámilo, že pamiatku oboch svojich zavraždených kolegov si uctí v stredu minútou ticha a stiahnutím vlajok na pol žrde. Zavraždený muž bol policajným dôstojníkom v Mureaux, jeho družka pracovala v administratíve na komisariáte v Mantes-la-Jolie.

 

Trojročný syn zavraždeného páru, ktorý útok prežil bez zranení, ale vyviazol s veľkým šokom, je hospitalizovaný v nemocnici Necker v Paríži. Televízia RTL informovala, že sú pri ňom rodičia jeho zavraždeného otca.


Aballa bol okrem toho niekoľkokrát obvinený z krádeže, fyzických útokov a prechovávania drog. Podľa BFMTV prešiel aj radikalizáciou, ale podľa najnovších informácií v mešite v Mantes-la-Jolie ho nevídali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona