Francúzska polícia zadržala ďalšieho potenciálneho atentátnika, má iba 15 rokov

NETKY.SK • 14 September 2016, 13:07 • 2 min
Francúzska polícia zadržala ďalšieho potenciálneho atentátnika, má iba 15 rokov

PARÍŽ - Francúzska polícia zadržala 15-ročného chlapca, ktorý bol pripravený spáchať teroristický útok. Informovala o tom dnes spravodajská televízia BFMTV.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Chlapec, narodený v roku 2001, bol zadržaný v 20. parížskom obvode. Médiá informovali, že udržiaval kontakt s Rachidom Kassimom - občanom Francúzska, ktorý je príslušníkom džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

 

Minulú sobotu vo Francúzsku zadržali iného tínedžera, ktorý mal rovnaké kontakty a tiež prejavoval ochotu spáchať teroristický čin. Kassimovo meno sa spomína aj v súvislosti s komandom žien, ktoré sa francúzskej polícii podarilo odhaliť minulý týždeň. Podľa webovej stránky denníka Le Figaro je Rachid Kassim propagandistom IS, ktorý z vojnových oblastí Sýrie a Iraku prostredníctvom šifrovanej siete Telegram komunikuje so svojimi sympatizantmi a vyzýva ich na páchanie atentátov.

 

Francúzski vyšetrovatelia sa domnievajú, že Rachid Kassim viac alebo menej ovplyvnil páchateľov nedávnych útokov vo francúzskych mestách: v Magnanville v kraji Yvelines, kde Larossi Abballa zabil 13. júna policajta a jeho družku, ako aj páchateľov útoku v kostole v Saint-Étienne-du-Rouvray v kraji Seine-Maritime, kde dvojica mladíkov - Adel Kermiche a Abdel Malik Petitjean - surovo podrezala starého kňaza.

 

Kassim zrejme riadil aj komando žien, ktoré boli zadržané minulý týždeň po tom, ako sa v centre Paríža našlo podozrivé zaparkované auto s nákladom plynových fliaš.

 

img

Príslušník džihádistickej organizácie Islamský štát Rachid Kassim



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona