Francúzska polícia pri Paríži zlikvidovala jedno z najstarších rómskych táborísk

NETKY.SK • 27 August 2015, 17:11 • 2 min
Francúzska polícia pri Paríži zlikvidovala jedno z najstarších rómskych táborísk

PARÍŽ - Francúzska polícia dnes neďaleko mesta La Courneuve v oblasti Seine-Saint-Denis zlikvidovala jedno z najstarších rómskych táborísk v krajine.

slovakia

left justify in out

Likvidácii táboriska predchádzala niekoľko týždňov trvajúca diskusia o jeho budúcnosti. Podľa francúzskych médií ide o jeden za najstarších a najväčších táborov na území krajiny, niektorí jeho obyvatelia v tomto slume trvalo žijú od roku 2008. Podľa Loica Gandaisa, ktorého združenie pracuje s Rómami, žilo v posledných troch rokoch v tábore pri La Courneuve trvale od 200 do 300 Rómov, väčšina z nich prišla z východnej Európy, najmä z Rumunska a Bulharska.

 

 

Podľa Huguesa Besancenota, generálneho tajomníka prefektúry Seine-Saint-Denis, trvala evakuácia a likvidácia tábora asi dve a pol hodiny. Približne 60 ženám, deťom a chorým úrady poskytli okamžite náhradné ubytovanie, ostatní obyvatelia tábora dostali od úradov poukazy na ubytovanie v hoteli.

 

Besancenot spresnil, že obyvatelia slumu mali šesť mesiacov na to, aby sa pripravili na jeho likvidáciu, ktorú vo februári tohto roku nariadil súd. S poslednou výzvu opustiť tábor prišla polícia tento utorok.

 

Obyvatelia slumu podľa francúzskych médií s rozhodnutím úradov nesúhlasili a za podpory humanitárnych organizácií, napríklad Nadácie abbého Pierra či Lekárov bez hraníc, spustili petíciu, ktorú podpísalo 35.000 ľudí. Navrhovali v nej alternatívu: napojiť táborisko na zdroj pitnej vody, zvýšiť bezpečnosť v tábore, presadiť projekty, ktorých cieľom bolo zabezpečiť pravidelnú dochádzku detí do školy a prácu pre obyvateľov táboriska. Tým by sa podľa iniciátorov sociálna situácia obyvateľov tábora zlepšila do takej miery, že by im to umožnilo slum časom opustiť. Úrady La Courneuve tento návrh odmietli.

 

Agentúra AP uviedla, že vo Francúzsku žijú tisíce kočovných Rómov, ktorí sú často vystavení diskriminácii a ktorých pobyt v dočasných táboriskách, hoci oficiálnych, často vyvoláva nevôľu miestnych obyvateľov dožadujúcich sa ich odsťahovania. Na takýchto táboriskách často chýba zdroj pitnej vody či elektriny a úrady túto skutočnosť často zneužívajú, aby ho zrušili, keďže nevyhovuje sanitárnym normám.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona