Francúzska polícia kontrolovala Coulibalyho necelých 10 dní pred útokmi

NETKY.SK • 21 Január 2015, 15:24 • 2 min
Francúzska polícia kontrolovala Coulibalyho necelých 10 dní pred útokmi

PARÍŽ - Necelých desať dní pred islamistickými útokmi v Paríži motohliadka francúzskej polície náhodne kontrolovala doklady jedného z ich páchateľov - Amédyho Coulibalyho, napísal v najnovšom vydaní francúzsky satirický týždenník Le Canard Enchaîné.

slovakia

left justify in out

V registri hľadaných osôb, ktorý dopravní policajti konzultovali, je pri Coulibalyho mene poznámka, že patrí k islamistickému hnutiu, upozornil týždenník. Kód PJ02 pri jeho mene znamená, že policajti by sa mali - bez vyvolania podozrenia - zaujímať o cieľ cesty dotyčného. 
     

Podľa týždenníka hliadka na Coulibalyho upozornila aj svojich nadriadených i jednotky pre boj s terorizmom, ktoré však zostali nečinné.
     

Dopravní policajti Coulibalyho zastavili 30. decembra 2014 v Paríži, krátko po tom, ako si na letisku Orly prenajal auto. Pri kontrole policajtom predložil vodičský preukaz, ktorý získal len v polovici decembra. V aute s ním cestovala aj jeho družka Hayat Boumeddienová, po ktorej je od nedávnych útokov v Paríži vyhlásené pátranie. 
     

Kontrola sa uskutočnila v 19. parížskom obvode, neďaleko parku Buttes-Chaumont, kde - ako sa ukázalo počas vyšetrovania islamistických útokov - sa formovala islamistická bunka, ktorej členmi boli všetci traja páchatelia útokov v Paríži - okrem Coulibalyho aj bratia Said a Chérif Kouachiovci. 
     

Podľa týždenníka sa tak Amédy Coulibaly a Hayat Boumeddienová v ten deň bez prekážok vydali na cestu do Španielska, odkiaľ mladá žena 2. januára odcestovala lietadlom z Madridu do Istanbulu, kde ju na letisku - v prítomnosti jedného muža - zachytili aj bezpečnostné kamery. Z Istanbulu sa presunula do pohraničia so Sýriou, kde sa jej stopa stráca. Francúzsky týždenník napísal, že americkej televízii CNN sa podarilo nájsť človeka, ktorý Boumeddienovej pomohol prejsť do Sýrie.
     

V kauze vyšetrovania troch islamistických útokov v Paríži, ktoré si od 7. do 9. januára vyžiadali 17 obetí na životoch, padli už prvé obvinenia, keď tamojšia prokuratúra obvinila štvoricu mužov vo veku od 22 do 28 rokov, že Coulibalymu poskytovali logistickú pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies