Francúzska polícia bude evakuovať deti zo školy neďaleko dejiska rukojemníckej drámy

NETKY.SK • 9 Január 2015, 14:01 • 2 min
Francúzska polícia bude evakuovať deti zo školy neďaleko dejiska rukojemníckej drámy

PARÍŽ - V prípade, že páchatelia útoku na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorí sa dnes zabarikádovali v tlačiarni v dedine Dammartin-en-Goele, skutočne zadržiavajú rukojemníka, zásahové policajné jednotky GIGN a RAID "budú nútené postupovať mimoriadne opatrne", upozornil dnes reportér spravodajskej spoločnosti RTL Georges Brenier.

slovakia

left justify in out

Ak však v budove nie je rukojemník, "mení to situáciu: elitné jednotky môžu byť ofenzívnejšie", vysvetlil. Dodal, že posledná fáza operácie sa zrejme začne odstavením vody, plynu a elektriny. Francúzska polícia nadviazala s Chérifom a Saidom Kouachiovcami telefonický kontakt, uviedla dnes agentúra AP. Podľa RTL Kouachiovci deklarovali, že sú odhodlaní zomrieť mučeníckou smrťou.

 

Agentúra Reuters informovala, že protiteristické komando obkľúčilo budovu, kde sú zrejme obaja muži zabarikádovaní. Policajní vyjednávači sa s dvojicou podozrivých snažia nadviazať kontakt, uviedol hovorca ministerstva vnútra. "Prioritou je nastoliť dialóg," uviedol hovorca Pierre-Henry Brandet prostredníctvom mikroblogu v sieti Twitter. Dodal, že "to môže trvať dlhý čas, hodiny a niekedy dni". 

 

Spravodajská televízia Sky News dnes medzičasom uviedla, že zadržiavanou osobou by mohla byť žena. Podľa RTL však hovorca ministerstva vnútra nepotvrdil, že by Kouachiovci v objekte, kam sa skryli pred políciou, zadržiavali rukojemníka. "Musíme konať veľmi opatrne, rozvážne, nekonfliktne, aby sme túto krízu vyriešili čo najpokojnejšie," uviedol.

 

Agentúry a médiá dnes dopoludnia informovali, že dvojica páchateľov dnes ráno v meste Montagny-Sainte-Félicité v oblasti Oise ukradla auto značky Peugeot, ktorým pred políciou unikala po ceste A2. Majiteľka auta neskôr páchateľov krádeže identifikovala ako Kouachiovcov.

 

Na úteku dvojica niekoľkokrát strieľala do prenasledujúcej polície. Zastavili ju až policajné zátarasy v blízkosti dediny  Dammartin-en-Goële v departemente Seine-et-Marne, nachádzajúcej sa v blízkosti oblasti, kde v uplynulých hodinách prebiehalo intenzívne pátranie polície, zásahových jednotiek GIGN a RAID za pomoci príslušníkov armády a žandarmérie. Kouachiovci nechali ukradnuté vozidlo pri zátarase a skryli sa v priemyselnej zóne Dammartin-en-Goële, kde vzali rukojemníka.

 

Dedinu Dammartin-en-Goele polícia krátko na to hermeticky uzavrela a ľuďom nariadila nevychádzať. Popoludní polícia vyzvala rodičov detí, ktoré navštevujú školu vzdialenú od dejiska rukojemníckej drámy len asi 300 metrov, aby si ich neprišli vyzdvihnúť. Podľa najnovších informácií deti z tejto školy, ako aj z ďalších škôl v dedine autobusmi prevezú na bezpečné miesto, kde ich odovzdajú rodičom. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona