Francúzska národná garda by do roku 2019 mala mať 84-tisíc príslušníkov

NETKY.SK • 3 August 2016, 16:18 • 2 min
Francúzska národná garda by do roku 2019 mala mať 84-tisíc príslušníkov

PARÍŽ - Cieľom francúzskej vlády je dosiahnuť, aby formujúca sa Národná garda mala do roku 2019 84.000 príslušníkov. Informoval o tom dnes v Paríži francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

slovakia

left justify in out

Vznik Národnej gardy inicioval prezident Francois Hollande po nedávnom útoku v Nice, kde v deň francúzskeho štátneho sviatku džihádista kamiónom vrazil do davu a usmrtil 84 ľudí.

 

Úlohou Národnej gardy má byť podľa Hollandovej predstavy podpora poriadkových jednotiek, ktoré čelia hrozbe teroristických útokov. Jadro Národnej gardy majú tvoriť existujúci záložníci.

 

Nárast počtu príslušníkov Národnej gardy má byť postupný a plynulý, čo umožní preberať od ozbrojených zložiek zodpovednosť za výkon operácie Sentinelle, pretože "nepretržite nemôžu byť v pohotovosti", zdôraznil Cazeneuve. Do operácie Sentinelle je momentálne zapojených približne 10.000 príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorých úlohou je chrániť miesta náboženských obradov a verejné budovy.

 

Cazeneuve okrem toho ubezpečil, že bezpečnostné zložky zostávajú vo vysokej pohotovosti, aby dohliadli na bezpečný priebeh viac ako 50 podujatí avizovaných vo Francúzsku počas tohto leta.

 

Francúzske médiá však pripomenuli, že po útokoch v Nice bolo v Parížskej oblasti aj v iných častiach krajiny zrušených viacero festivalov a iných akcií pod holým nebom.

 

Napr. v meste La Baule, kde je pobrežie podobné ako v Nice, pravicový starosta Yves Métaireau zrušil slávnostný ohňostroj naplánovaný na 15. augusta, aby "verejnosť nebola vystavená riziku". V Marseille okrem ohňostroja, ktorý sa mal konať 15. júla, odvolali aj šou hliadkovacích lietadiel plánovanú na 13. augusta.

 

Cazeneuve v tejto súvislosti informoval, že jeho rezort všetkým prefektom zaslal pokyny a presne definované podmienky, ktoré musia samosprávy splniť, aby sa dané kultúrne podujatie mohlo uskutočniť. "Ak nie sú splnené podmienky pre zaručenie maximálnej bezpečnosti, miestne úrady môžu rozhodnúť o zrušení podujatia," vysvetlil minister.

 

Od teroristických útokov, ktoré sa odohrali 13. novembra 2015 v Paríži a na predmestí Saint-Denis, platí vo Francúzsku výnimočný stav - poslanci Národného zhromaždenia koncom júla schválili návrh predĺžiť ho, a to o ďalších šesť mesiacov - do 26. januára 2017.

 

Francúzsko disponovalo národnou gardou v rokoch 1789–1872. Tento orgán bol nezávislý od armády a jeho členovia zohrávali dôležitú úlohu najmä v revolúciách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies