BRATISLAVA - Tento týždeň sa koná Sviatok mladého vína, ktorý pochádza z Francúzska a preto sme sa aj my rozhodli tento týždeň venovať francúzskej kuchyni.
Francúzska kuchyňa je vo svete preslávená svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy a servírovania jedál, pestrosťou zloženia jedálneho lístka i estetickým vzhľadom a chuťovými vlastnosťami pripravených pokrmov.
V každej krajine má kuchyňa svoje zvláštnosti a charakteristické črty. Francúzsku kuchyňu možno označiť z jednej strany ako kuchyňu majstrov, dokonca umelcov- konzumentov, pri súčasnom plnom rešpektovaní zásad zdravého stravovania.
Francúzska kuchyňa je vrcholom gastronomického umenia a z hľadiska histórie a medzinárodného hodnotenia je na 1. mieste.
Pre francúzsku kuchyňu je typické:
Miešané predjedlá – sú ľahké, pikantné, jemnej chuti.
Maslo, reďkovky, rajčiaky, uhorkový šalát, šunka, plnené vajcia, ustrice, paštéty, peny, kaviár.
Polievky – silné mäsité vývary – consomé so žĺtkom alebo vaječnou usadeninou, jemné krémové polievky.
Teplé predjedlo- špeciálne teplé predjedlo – kôrovce, slimáky, raky, kraby.
Veľkou rozmanitosťou sa vyznačujú prípravy hovädzieho mäsa, hydiny, jahňaciny, zemiakov, zeleniny, ovocia.
Stolovanie sa zakončuje podávaním syrov a najrozšírenejším nápojom vo Francúzsku je červené víno.