Francúzska Guyana zažíva sociálne nepokoje, od Paríža požaduje nezávislosť na rozhodovaní

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 06:27 • 2 min
Francúzska Guyana zažíva sociálne nepokoje, od Paríža požaduje nezávislosť na rozhodovaní

PARÍŽ - Zámorský departement Francúzska Guyana, ktorý zažíva sociálne nepokoje kvôli zlej ekonomickej situácii, vysokej zločinnosti a nekvalitnej zdravotnej starostlivosti, požaduje od Paríža viac nezávislosti pri rozhodovaní o svojich záležitostiach.

slovakia

left justify in out

Štrajkujúci tvrdia, že doterajší systém Guyane bráni napredovať, a časť z nich žiada pre región osobitný štatút, informoval dnes na svojej webovej stránke denník Le Figaro. Parížska vláda v utorok vyslala do tohto regiónu ministra vnútra Matthiasa Fekla a ministerku pre zámorské územia Ericku Bareigtsovú. Ministri počas tohto víkendu predložili zoznam zhruba 30 záväzkov Paríža v hodnote asi miliardy eur týkajúcich sa bezpečnosti, zdravotníctva a školstva.

 

Tie zahŕňajú okrem iného vyslanie posíl pre miestne jednotky žandarmérie a postupné zvyšovanie ich počtu, súdny tribunál i väznicu, investície do školstva vo výške 400 miliónov eur, finančnú injekciu pre zdravotníctvo vo výške 85 miliónov eur a ďalších 300 miliónov eur na budovanie infraštruktúry: mostov či ciest. Ďalšie opatrenia a návrhy sa týkajú pôvodného obyvateľstva, ekonomického rozvoja či ochrany životného prostredia.

 

Zástupca protestujúcich Davy Rimane uviedol, že vláda v Paríži "sa bráni otvoriť kohútiky a riešiť problémy (Guyany)". Dodal, že "sme odhodlaní (vytrvať), lebo ide o budúcnosť našich detí". "Už desiatky rokov nám dávajú len omrvinky. Treba to konečne zastaviť," zdôraznil. Patrick Karam, bývalý predseda rady pre Francúzov v zámorí, návrhy predložené zástupcami vlády označil za zatiaľ "polovičaté".

 

Dodal, že protestujúci si pre vládnu delegáciu pripravili materiály, v ktorých na 600 stranách rozpracovali svoje požiadavky a navrhujú 800 opatrení na riešenie problémov regiónu. Karam uviedol, že tento zoznam predstavuje "roky frustrácie" miestneho obyvateľstva.

Podľa politologičky Francoise Vergesovej, ktorá sa špecializuje na problematiku zámorských území, reakcia vlády v Paríži na súčasnú krížu v Guyane nemôže byť len "finančná injekcia". Podľa nej miestni obyvatelia prešli procesom "hlbokého uvedomenia si" svojej izolácie a neriešenia problémov zo strany centrálnej vlády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies