Francúzska firma postaví prvé vysokorýchlostné železničné spojenie v Egypte

NETKY.SK • 25 Február 2023, 13:00 • 2 min
Francúzska firma postaví prvé vysokorýchlostné železničné spojenie v Egypte

KÁHIRA - Francúzska spoločnosť NGE oznámila, že získala zákazku na výstavbu prvého vysokorýchlostného železničného spojenia v Egypte, 330-kilometrového úseku spájajúceho pobrežie Stredozemného a Červeného mora.

slovakia

left justify in out

Spojenie bude tvoriť prvý úsek 660 kilometrov dlhej trate, ktorá sa bude tiahnuť na západ pozdĺž pobrežia Stredozemného mora do mesta Marsá Matrúh smerom k líbyjským hraniciam. NGE vo svojej štvrtkovej správe takisto uviedla, že výstavba úseku medzi mestami Ajn Suchna na pobreží Červeného mora a Burg el-Arab pri stredomorskom meste Alexandria cez Nové administratívne hlavné mesto (NAC) východne od Káhiry potrvá približne 19 mesiacov.

 

Viac ako 104 miliónov obyvateľov Egypta sa v rámci medzimestskej dopravy vo veľkej miere spolieha na železnice, ale existujúcu sieť sužujú niekedy tragické nehody so smrteľnými následkami, za ktoré môže starnúca infraštruktúra. Egypt v roku 2021 podpísal zmluvu za 4,5 miliardy dolárov s konzorciom egyptských a nemeckých spoločností pod vedením firiem Arab Contractors, Orascom a Siemens na návrh, realizáciu a údržbu trate medzi mestami Ajn as-Suchna a Marsá Matrúh. Je to jeden z mnohých veľkých stavebných projektov, ktoré oznámil egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí po tom, ako sa v roku 2014 ujal funkcie hlavy štátu.

 

NGE v spolupráci s ďalšími spoločnosťami už pracuje na rozšírení a rekonštrukcii metra v Káhire, veľkomeste s viac ako 20 miliónmi obyvateľov. Sísí sa taktiež zasadzuje za dokončenie meškajúcej výstavby NAC, ktoré má zmierniť chronické dopravné zápchy v Káhire. Kanadská výrobná skupina Bombardier v roku 2019 oznámila, že podpísala dohodu za niekoľko miliárd dolárov na výstavbu dvoch automatizovaných jednokoľajových tratí spájajúcich Veľkú Káhiru s NAC. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies